ВМРО предлага добавка към ниските пенсии, за да достигнат прага на бедност

OFFNews 08 ноември 2019 в 17:42 4153 0

Снимка offnews

„Това, което сме заложили като решение в Закона за възрастните хора, е всички, които получават доходи под прага на бедност, да получават допълнително държавно плащане, което да изравни пенсията с прага на бедност. Водим разговори с нашите партньори от ГЕРБ дали би могло да се заложи в бюджета за догодина сума, с която да започне плавно и поетапно да се организират такива плащания“.

Това каза пред БНР Александър Сиди, депутат от ВМРО. Той уточни, че ако се стигне до изравняване на пенсиите с прага на бедност, отпадат всички останали плащания по различни програми за подпомагане на най-бедните пенсионери като помощи за отопление или за пътуване:

„За да облекчим бюджета, сме предложили това да се случи в три стъпки… Ние сме предвидили не увеличение на пенсиите през НОИ, а това да са допълнителни плащания през държавния бюджет. Така няма да има дисбаланс в системата, говорим за допълнителни плащания. Пенсията няма да се преизчисли, а ще се получава добавка... Надявам се до края на годината предложението ни да мине на първо четене в парламента“.

По изчисления на ВМРО около 1 млн. пенсионери ще вземат добавка към пенсията си, за да се изравни тя с прага на бедност, която към момента е 349 лева.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че преизчисляване на формулата за пенсиите няма да има. Той участва в заседанието на трите ресорни комисии по финансовата рамка за догодина.

Горанов допълни, че изпълнението на тазгодишния бюджет най-вероятно ще позволи изплащането на коледни добавки, но все още е рано за детайли.

"Относително далече сме от там, но както вървят числата, както върви изпълнението на приходната част, няма причина да пестим от това. По-скоро ще има коледни добавки за пенсионерите", заяви финансовият министър.

Според него в дългосрочен план обаче промени в системата не следва да се очакват. "По-високи пенсии ще имат българските пенсионери тогава, когато работещите българи имат по-високи доходи. Никаква друга формула не е работеща. Другото е краткосрочно решение, граничещо с популизъм, защото това означава дестабилизиране на пенсионната система в краткосрочен период, формиране на огромни нови задължения за нея, респективно за държавата", подчерта Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови