ВМРО предупреди, че е в ход план за "неоосманистки ренесанс" и иска санкции за Турция

OFFNews 07 февруари 2018 в 09:33 6478 1

ВМРО предупреди, че е в ход план за 'неоосманистки ренесанс' и иска санкции за Турция

Турция няма място в Европейския съюз и вместо преговори със страната на нея трябва да бъдат наложени санкции. Една от причините е, че в ход "неоосманистки ренесанс на Балканите", което не трябва да бъде допуснато.

Това става ясно от разпространена позиция на ВМРО - БНД, в която са цитирани обръщения на председателя на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и зам.-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки, публикувани във Фейсбук профилите им.

Позицията идва непосредствено след заявените намерения на премиера Бойко Борисов за интензивен диалог между Турция и ЕС, като дори инициира неформална среща на лидерите на евросъюза с Ердоган във Варна. 

Според съобщение от пресцентъра на партията двамата пуснали "независимо един от друг" позициите си, провокирани от законопроект, внесен от ДПС, с който се прави опит да се даде гражданство на турски граждани и техните деца, отказали се вече от българските си паспорти по силата на спогодби от средата на миналия век.

„Обръщам се към народните представители в 44-то Народно събрание на Република България. Всички ние имаме дълг към обществото да защитим българщината и българския интерес. Именно те са изправени пред сериозно предизвикателство“, се посочва в позицията на Каракачанов във Фейсбук. 

Той припомня, че над 2 милиона турци, родени в България или техните наследници в Турция, са се отказали доброволно от българско гражданство, съгласно доброволните изселнически спогодби от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Тези хора, "които не са платили дори стотинка данък на страната ни през годините зад граница", ще могат да претендират да получат обратно българското си гражданство, твърди Каракачанов. 

Съобщението продължава с позиция на партията ВМРО: 

Ние от ВМРО – Българско национално движение сме възмутени и подчертаваме, че стотици хиляди българи с изконно право да притежават български паспорти, които лелеят поколения наред за своята реална татковина България, са лишени поради административни пречки от това. Те изпращат децата си да учат тук с едничката надежда да станат част от своя народ, от който са били насилствено откъснати, по силата на международни договори и завери на т.нар. Велики сили.

След което отново се цитира позицията на Каракачанов. Според него има реална заплаха за страната ни заради партии, които през годините са доказали, че работят против интересите на страната и манипулиран обществото с "псевдопатриотични тези и „удрят“ по темата българщина". Каракачанов заявява, че заради намесата на патриотите ДПС не е във властта:

Именно техните действия през годините, преди реалната намеса на патриотите, даваха властта в ръцете на ДПС – дали чрез Тройната коалиция (заедно с БСП!), или по времето на катастрофалното правителство на Орешарски, чрез гласовете на именно тези „българи“ в Турция. Напомням също така, че според турското законодателство двойното гражданство е недопустимо. Единствените изключения Южната ни съседка, по граница прави, само и единствено за т.нар. „български турци“. Защо?“.

Каракачанов припомня, че "истинските патриоти, като част от 43-ото Народно събрание", са ограничили броя на секциите в Турция, за да спрат външната намеса на ДПС и "производната им формация ДОСТ" в българската политика. Вицепремиерът припомня, че именно патриотите преди изборите са спрели влизането на "над 300 хиляди псевдо българи, които дори не говорят, не четат и не разбират уж „родния“ им български език, но имат претенции да гласуват на българските избори и да определят кой ще бъде в законодателната, изпълнителната и съдебната власти на майка България".

В ход е план за неоосманистки ренесанс на Балканите. Няма как да допуснем това!

Уважаеми депутати, не забравяйте едно - България е на Балканите от 1400 години, а партиите идват и си отиват.
Не продавайте българския национален интерес!“, завършва обръщението си Каракачанов.

От своя страна евродепутатът Джамбазки е категоричен, че Турция няма място в ЕС:

Турция на Ердоган няма място в Европа. Турция няма място в ЕС. По много причини - исторически, религиозни, културни, традиционни. Преговорите трябва да бъдат заменени със санкции.

Според него предложеният от ДПС законопроект е неприемлив, недопустим и нагъл. По този начин ДПС се връщат в лоното на активната антибългарска политика на диктатора Ердоган, се посочва още Джамбазки.

Според него опитът за придобиване на българско гражданство от турски граждани е част от агресивната политика на турския президент, "който се стреми да изгради своя пета колона в България и ЕС". "Това е турската пета колона в България“, заключава той и допълва:  

По този начин Ердоган се намесва отново недопустимо във вътрешните работи на Република България. Това поставя отново въпроса за прекратяването на лицемерието и слагане на край на преговорите с Турция за членство в ЕС“.

Според Джамбазки това е и позицията на германския канцлер Ангела Меркел по време на предизборната си кампания и тя съвпадала напълно на последователно защитаваните от ВМРО тези в Европейския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.02 2018 в 09:50

Щом султанът скръцне със зъби, еврочиновниците тичат да му засвидетелстват уважение, готови да забравят всякакви принципи и алабализми за човешки права.