ВМРО с жалба до ВАС, представителите на ДПС и БСП в ЦИК ги саботирали

OFFNews 13 август 2019 в 13:34 4036 3

Снимка Архив

ВМРО изпрати жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на ЦИК, с което им е отнето правото да излъчат свои представители при преговорите за сформиране на Общински избирателни комисии (ОИК).

Патриотите оспорват отнетото им право и твърдят, представители им се полагат по квота от отминалите евроизбори. 

Партия ВМРО има свое представителство в Европарламента – двама евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, и по Избирателния кодекс има право да излъчи свои представители в преговорите при кметовете за ОИК, твърдят от ВМРО. 

Считам, че при вземане на Решението си ЦИК не се е съобразила с нормата на чл. 75, ал. 2 от Изборния кодекс „В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени. В консултациите може да участват и други партии и коалиции", се казва в мотивите на жалбата на ВМРО до ВАС.

Въпросното решение 600-МИ/09.08-2019 г. на ЦИК е взето с гласовете на членовете ѝ, които са от квотата на ДПС и БСП. За пореден път става видно, че тези две формации открито саботират честния изборен процес и принципа на равнопоставеност на политическите партии, пишат още от ВМРО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11962

3

Мюнхен

13.08 2019 в 17:52

Всички цикаджии са личен избор на Цветанов. Методът по който са избирани е: колкото по-посредствени, толкова по-добре. Важното е да са послушни. последствията от цветановщината още дълго ще властва и ще трови и без друго отровената обществена атмосфера в България В този си вид ЦИК трябва да се разтури и да се върне старото положение, когато ЦИК се избираше само за два месеца по време на избори и после се разпускаше. Сега се харчат излишно много пари-заплати, командировки, обучения, персонал, транспорт, материали, симпозиуми, семинари, секретарки, експерти, сякаш България е най-богатата държава в Европа !

8931

2

AnderXale

13.08 2019 в 14:32

Отделно другият техен партньор е с най - много представители в ЦИК. Къде са били при това гласуване? А и те самите гласуваха за това да няма нищо общо между избора за ЕП и за местния вот. Как така когато им е изгодно е едно, пък когато не е - друго???

8931

1

AnderXale

13.08 2019 в 14:28

Тия пък са най - долните от всички. В парламента се коалират с ДПС и си гласуват заедно законите, а за пред хората ги плюят. Усланят се на омразата и популизма единствено и само с цел лично облагодетелстване. А какво стана с огромните недекларирани тераси на шкембе войвода? И защо така бързо подписаха и преведоха 2,5 млрд. на американците при положение, че ще видим продукта след няколко години. Такава практика няма никъде по света и е видно с просто око, че плащат такса спокойствие с народни пари.