ВМРО със сигнал до ЮНЕСКО за джамия в Охрид

OFFNews 13 юли 2018 в 11:19 2485 0

Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид изпрати ВМРО.

Писмото, адресирано до генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле, е изготвено от народния представител от ВМРО и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговия колега от коалицията Петър Петров от още няколко депутати от ПГ „Обединени патриоти". 

Текстът цитира факти, подадени от жители на Охрид при посещение на патриотите в града. Хората са обезпокоени, че в предвидената консервация на джамията „Али Паша" се допускат сериозни нарушения. Гражданското обединение „СOВЕСТ" – Охрид, се позовава на доказателства, че процесът на консервация и реставрация значително нарушава разрешените дейности. А именно: използван е екскаватор, който вече е повредил важни археологически пластове, част от бившата църква „Св. Никола". Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Според сигнала още по-обезпокоителна е обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „Али паша". Гражданите смятат, че това ще наруши общия изглед на град Охрид. Според тях, минарето би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона, което би нарушило религиозния баланс.

Джамията – важен паметник на световното културно наследство, е била издигната преди стотици години от Отоманската империя върху основите на разрушения християнски храм „Св. Никола". Днес сградата на джамията се намира в самото сърце на Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със световното наследство на ЮНЕСКО, едновременно и в глава „Природа", и в глава „Култура".

Ние, Патриотите от ВМРО, смятаме подобни провокации за недопустими. Последната година беше постигнат така желаният и дългоочакван Договор за добросъседство с Република Македония. По време на Европредседателството на България Европа заговори за Западните Балкани. Напомняме, че благодарение на усилията Патриотите от ВМРО беше признато българското малцинство в Албания. На път сме да бъде признато и в Косово. И всичко това е постигнато с дейната работа именно на патриота Красимир Богданов от ВМРО. На прага сме да постигнем единение на Балканите, ето защо сега е важно да не допускаме излишни провокации в Македония и то на верска основа.

Поради тази причина ние, Патриотите от ВМРО, ще направим нужното строежът на 32-метровото минаре да не бъде реализиран и всички дейности по съсипването на културно-историческото наследство на този комплекс да бъдат преустановени, твърдят от ВМРО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови