ВОЛЯ: В сряда ще стане ясно дали парламентът има нужда от хапчетата на Марешки

ВМРО определи действията на ВОЛЯ като цирк, според Цветанов поведението й е отговорно

OFFNews 15 март 2019 в 14:10 3023 2

Ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и Воля ще се срещнат в сряда, когато Веселин Марешки и колегите му ще изпитват управляващите на законодателни инициативи и управленски приоритети, за да решат дали да продължат парламентарната си работа.

Вчера лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви, че от партията напускат пленарната зала. ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122-ма народни представител и в тази парламентарна сесия осигуряването на кворума често е предизвикателство, особено след като "БСП за България" отказа да участва в пленарните заседания. Това решение на "Воля" би поставило сформирането на кворума в ръцете на ДПС. 

По-късно вчера обаче Марешки заяви, че от партията все пак остават в пленарната зала, но не и за "маловажни дебати". Тази сутрин в интервю за БНТ той още обясни, че от партията се държат по този начин, "за да ги свалим на земята и да им припомним, че когато са се явявали на избори, са имали обещания за полицай във всяко село, справяне с демографската криза".

Днес Цветанов обясни, че вчера е провел разговор с Марешки, в който обсъдили "изпълнението на ангажиментите в законодателната част, които са пряко свързани с управленската ни програма". На работната среща в сряда се очаква дискусията да продължи, за да може Марешки да прецени дали е редно партията му да продължи парламентарната си работа. 

Цветанов заяви, че от ГЕРБ ще демонстрират резултатите, които са постигнали за 2 години участие в българския парламент, и ще представят предвидените приоритети до края на мандата им. По думите на Цветанов от "Воля" се интересуват най-вече от политики в сферата на здравеопазването, образованието и доходите на гражданите. 

На въпрос дали това е извиване на ръце от страна на "Воля", Цветанов отговори, че всъщност "Родолюбците" се държат "изключително отговорно". 

"Всяка една от парламентарните групи има своята политика, своята визия, има своите ангажименти към избирателите, когато те са правили своята предизборна кампания, и това че всеки отстоява своите принципи, по никакъв начин не трябва да го тълкуваме като извиване на ръце", допълни Цветанов.

Според него също няма никакъв проблем със сформирането на кворума. В духа на действията си от вчера, тази сутрин от "Воля" първоначално не се явиха в пленарната зала, но след това размислиха и се регистрираха. Така тази сутрин парламентът не събра кворум за започване на заседанието при първото преброяване - в залата бяха регистрирани 119 при необходими 121 народни представители. Следващото преброяване започна 10 минути по-късно, когато стана ясно, че от "Воля" са влезли в пленарната зала, събирайки кворум над 125 депутати.

Трудностите с кворума според Цветанов обаче били просто техническа грешка. Той обясни, че имало извънреден председателски съвет, който приключил към 09:04 ч., и затова някои от народните представители влезли в залата по-късно. "Двама колеги просто закъсняха - бяха на вратата, но вече регистрацията беше преустановена", допълни Цветанов.

Патриоти и родолюбци в схватка

В кулоарите на Народното събрание депутатът от "Воля" Пламен Христов коментира, че от партията не са променили решението си, въпреки че са помогнали на управляващите за кворума. Той допълни, че са амбицирани да постигнат сделка за българския народ, от която той да бъде доволен.

Христов още заяви, че откакто взели решението, е трябвало да се справят с нападките на лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, че "и без хапчетата на Марешки слънцето ще изгрее".

"В 9.00 ч. след като днес не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на г-н Марешки, ако използвам терминологията на министър Каракачанов. След като се регистрирахме на втория път спасихме министър Каракачанов да ходи да търси лечение при ДПС", каза още Христов.

Той допълни, че от партията не се опитват да си вдигат цената, защото е ясно, че тя не е никак ниска в българския парламент.

"Стана ясно, че ние сме необходими, така че предстоят разговорите в сряда. Тогава ще видим дали българският парламент продължава да има нужда от хапчетата на Марешки или не", изтъкна Пламен Христов, като допълни, че "Воля" търси сделка, но не за себе си, а за българския народ.

От "Обединени патриоти" не закъсняха с отговора - зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи действията на "Воля" като "евтин цирк". Той допълни, че няма за какво управляващите да са благодарни на "Воля" за сформирането на кворума, тъй като ходенето на работа е съвсем нормално нещо.

"Мисля, че най-естествено поведение на всеки един депутат е да работи, неестественото е другото", каза още той. Веселинов допълни, че при "пълна мобилизация" ГЕРБ и "Обединени патриоти" могат и сами да си осигуряват кворум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews