ВОЛТ откри кампанията си за евроизборите, като засади 6 дръвчета

OFFNews 02 май 2019 в 20:50 4757 0

Политическа партия ВОЛТ откри кампанията си за европейски избори като засади 6 дръвчета в градинката на столичната ул. "Черковна" 87. 

Броят на дърветата е избран, не само защото ВОЛТ е номер 6 в бюлетината за евроизборите, шест са и страните основателки на Европейския съюз, обясняват от партията.

Според лидера Настимир Ананиев посланието е, че от политическата формация искат да "пускат корени" в българската и европейската политика. По негови думи обаче това е трудно, тъй като има проблем с медийното отразяване на малките партии.

"Самите социолози казват, че има около 25% от хората, които още не са решили за кого ще гласуват. А те откъде формират мнението си - 70% от телевизиите. И всъщност ако телевизиите показват само тези 5 партии... ще изберем най-малкото зло, но не и нещо ново, нещо, което да е по-различно, нещо, което да бъде алтернатива", коментира Ананиев.

ВОЛТ е първата общоевропейска партия и има структури във всички стани членки на ЕС, както и в Албания, в Швейцария и в Сърбия. Партията ще участва и в избори в 8 от държавите - България, Германия, Холандия, Испания, Швеция, Белгия, Великобритания и Люксембург.

По думите на Ананиев в повечето от държавите се е оказало проблем партията да се регистрира за избори - "има бариери и се спират всъщност новите играчи", коментира той. 

"Старите политици, политическите партии се опитват да се оградят и да са единственият избор, когато се стигне до избори. Ще ви дам само 2 примера - единият е в Италия, където трябва да се съберат 150 000 подписа, което звучи много лесно, тъй като Италия е около 80 млн., но те са разделени на 5 различни региона, в които трябва да се съберат по 30 000 човека, което го прави почти невъзможно. ВОЛТ Италия все пак събра 100 000 подписа за малкото време, което имаха", коментира Ананиев.

Той още обясни, че подобни трудности са срещнали и в Португалия, където трябва да се съберат 7500 подписа. Макар и да са малко като брой, подписите там трябва да са нотариално заверени.

"Това значи, че трябва да заведете всеки човек при нотариус, който да завери своя подпис - можете да си представите за каква логистика става въпрос.

По думите на Ананиев сериозно предимство на партията е и че никой от листата няма политически опит. 

"Аз съм единственото лице, което има някакъв политически опит. Всички, които виждате тук и другите 6, които в момента не присъстват, никога не са били част от политически проект. Всъщност нашата листа е най-гражданската от всички листи, които се явяват на изборите", заяви той. 

Като свои главни приоритети, от ВОЛТ определят:

- Европейско здравеопазване чрез въвеждане на електронна здравна карта и увеличаване средствата за здравеопазване до 6,9% от БВП

- Гарантиране на европейски доходи чрез възстановяване на икономически изостаналите райони и насърчаване на иновациите във всички области

- Силен микро и семеен бизнес чрез повишаване на прага за задължителна регистрация по ДДС и намаляване на административната тежест

Номер 2 в листата Златомира Цолова коментира, че е важно да се работи за паневропейски решения за здравеопазването в страната - за дигитализирането на медицинския здравен файл, създаването на възможности българи да се лекуват в чужбина чрез финансирани канали между здравните каси на различните държави.

Номер 10 в листата Светла Миланова очерта като приоритет да се работи за съдебна реформа в България, тъй като според нея правосъдието е абдикирало и не оказва необходимото влияние за баланса в обществените отношения. 

Партията също така ще работи за европейският парламент да има законодателна инициатива, защото това е най-демократично избраната институция. Според тях не е редно да е само в ръцете на Европейската комисия, но да има възможност да бъде диктувана и от представителите на страните членки.

Начело е на листата е лидерът на формацията Настимир Ананиев, като сред лицата се забелязва и първият чужденец кандидат за евродепутатско място от България. Става въпрос за холандеца Дани Ван Сантен, който от 3 години живее и работи в София.

Той ще сключи брак с българската си приятелка Поли ден преди европейските избори. Ван Сантен заяви, че иска да изравни жизненият стандарт в България с този в Холандия и определи като свои приоритети прозрачното харчене на средства за инфраструктурни проекти и развитието на микро и семейния бизнес.

От партията също така имат полов баланс в листата, като сред кандидатите са номинирани 8 мъже и 8 жени. Сред тях са правните експерти Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев, както и експертът по вътрешен пазар и икономика Златимира Цолова, която има дългогодишен опит в Европейската комисия и Европейския парламент. Сред останалите кандидати се нареждат предприемачи, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер.

Партията е сравнително нова - тя бе основана през 2018 г., като главните ѝ привърженици са студенти и млади работещи хора. 

Европейски избори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови