Вълчев: Не се притеснявам, знам какво съм подписвал. Имам съзнанието, че съм отстоявал обществения интерес

Съпругата ми няма пиар агенция, никога не е имала - заявява министърът на образованието по повод производството за конфликт на интереси

Александра Маркарян 18 юни 2020 в 13:13 5943 2

Не се притеснявам. Знам какво съм подписвал. Имам съзнанието, че съм отстоявал обществения интерес. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по повод образуваното на 17 юни производство за конфликт на интереси от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров комисия се сезира по публикации в агенция ПИК и обясни решението си така:

"Според публикациите (бел. ред. на ПИК от 12-и и 14 юни) изпълнителният директор на фондация „Просвета“ Мария Карабельова–Маргаритова е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11. клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД".

"Нормално е когато има публикации, да има и проверка на Комисията - коментира днес Вълчев. - За дейностите, за които ние имаме контролни задължения, ние също се самосезираме и правим проверки по ваши публикации и репортажи. Не се притеснявам. Знам какво съм подписвал. Съпругата ми няма пиар агенция. Никога не е имала. Имала е нещо общо с такава фирма преди 11, 12 години."

Той припомни и каква е прилаганата от години процедура за одобряване на учебници:

"Училищата и учителите избират учебниците. Ние финансираме учебниците на брой ученици. Това финансиране не зависи по никакъв начин от това по кое издателство те са избрали да работят.

Знаете, че министърът не може да влияе върху пазарния дял. Учебниците се избират от много хора, преди да бъдат представени за моето одобрение. Учителите дават оценка за пригодност, оценители от академичните среди. Един единствен път съм върнал това, което беше оценено преди това от системата - миналата година учебниците по история за десети клас, заради благовидното отношение към периода на комунистическия режим (1944-1989), но дори и тогава това беше направено за всички. Първо бяха върнати всички и после бяха одобрени всички, в крайна сметка. По никакъв начин не е повлияло".

"През последните 10 години, откакто съм в министерството, преди това - главен секретар, пак съм отговарял за бюджета и мога да ви кажа, че средствата за учебници, които плаща държавата, не само не са се увеличили, а дори леко са намалели, въпреки че издателствата казват, че 80-100% са им са се увеличили разходите за персонала, разходите за хартия - 30-40%. Така че аз имам съзнанието пред себе си да кажа, че съм отстоявал публичния интерес.

Всички в системата знаят, че ние по никакъв начин не влияем на пазарния дял на издателствата и на избора на учителите и училищата. Повярвайте ми, ако го правехме, щеше да се чуе. Все някое издателство щеше да се оплаче", каза той.

Той потвърди, че със съпругата си са кумове на шефа на КЗП Димитър Маргаритов и съпругата му Мария Карабельова, за която каза:

"Що се отнася до Мария Карабельова, тя си има собствена линия на развитие, независима от моята. Отдавна е известно, че имаме отношения с тях такива, каквито бяха изложени (бел. ред. че са кумове)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3018

2

zlatan slavtchev

24.06 2020 в 21:46

Е хайде да ги видим тези списъци де! Госпожа Маркарян ще бъде ли така обстоятелствена да вникне в случая и да извади истината на показ?

3005

1

Kiriakos Stefanakis

19.06 2020 в 18:19

Много добре! Г-н Министърът е смел, доказал го е във времето...чудя кога и кой ще му зададе въпроса колко ученици са преместени в последните години от него от едно в друго училище като особени случаи, които никой не знае какви са, на база на какво са взети решения и на колко ученици в първи клас е разписал записване над бройката в столицата...някои директори в София си имат цели класьори с подобни писма..и изведнъж се появяват множество деца, които не са фигурирали в списъците на приетите деца, а са в класовете на децата ни и обикновено създават множество проблеми...май е време и това да се разнищи...а колко ли телефонни обаждания е имало... Господ знае! Опазил ни Господ от подобни управници!