Валери Симеонов: Намаляваме парите за студения резерв. Вълноломът на Доган ще бъде разрушен

OFFNews 17 юли 2020 в 10:44 6984 12

Правителството ще намали десетократно парите за студения резерв, което ще повлияе и на сумите за ТЕЦ-Варна на Ахмед Доган. Въпросът е бил обсъден на коалиционния съвет вчера. Освен това вълноломът пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС ще бъде разрушен, заедно с още 4 незаконни постройки в имението в "Росенец".

Това обяви коалиционният партньор в управлението Валери Симеонов в опит да опровергае съмненията, че правителството е свързано с ДПС посредством тримата министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, които премиерът иска да извади от кабинета. 

През 2017 г. ТЕЦ-ът на Доган е получил пари, предвидени за ТЕЦ Марица изток 2. Тогава правителството е заделило 8 млн. лв. за студения резерв. ТЕЦ Варна получил два транша за 30 млн. лв. и 20 млн. лв. за една година. "Това беше голяма грешка. Сега студеният резерв ще бъде драстично намален, може би 10 пъти. Така и парите за ТЕЦ Варна ще бъдат намалени. Ще поставя въпроса за риска държавното пристанище да бъде изместено от това на Доган. Не съм одобрявал нито студения резерв, нито това за пристанище Варна", обяви Симеонов. 

За "Росенец" лидерът на НФСБ обясни, че от 2014 г. партията му се бори срещу незаконните строежи на Доган с много сигнали до общината, РДНСК и прокуратурата. Дори бариерата била премахната за кратко. Но никой не реагирал. След проверка на РДНСК сега станало ясно, че незаконно е построен кеят около 250 м навътре в морето и той ще бъде премахнат. А в Догансарай имало още 4 обекта, които също са незаконни, и те също ще бъдат премахнати. От думите му стана ясно, че голямата сграда е напълно законна, но ще бъде проверена квадратурата й. 

"Никога няма да се коалираме с ДПС, защото тя е проклятието за страната, дели българи и турци, сега се опитва да обсеби циганското малцинство чрез пари за изборите", обеща Валери Симеонов, цитирайки Иван Костов.

С въпроса за тримата министри в оставка се спекулирало непрекъснато. "Работил съм и с тримата като вицепремиер. Не мога да кажа, че имат обвързаност с Доган и Делян Пеевски. Питал съм ги. Важното е какво правят тези хора. Във фактите не съм видял основание, че са свързани с ДПС", каза Симеонов пред Нова тв.

Той се оплака, че научил от медиите за оставките на тримата. "Не сме се вкопчили във властта като маймуни в палма. Но защо трябва да научаваме от медиите за поискани оставки. Това решение е взето прибързано предната вечер. Отношенията ни в коалиционния съвет са регламентирани от споразумение. Образно казано - върнахме назад часовника. Колективният разум е по-добър, отколкото индивидуалният", каза лидерът на НФСБ.

Симеонов на няколко пъти е правил забележка на Борисов да не взима еднолични решения, но това била особеност на характера му. Въпросът с оставките ще бъде обсъден след вота на недоверие и може да има и други, които ще си заминат, съобщи още той.

Лидерът на НФСБ, както правителството и прокуратурата, смята, че част от протестиращите се „командват от Дубай. Преди няколко дни държавното обвинение пусна записани със СРС разговори, в които обвиняемият бизнесмен Васил Божков говори за протестите и се хвали, че може да ги управлява.

"За съжаление, в протеста има елементи, които са командвани от Дубай и те не са малко. Чухте какво каза Божков в разговор – аз мога да събера за един час 10 000 души до парламента. Лъже и преекспонира, но поне 1000 човека може да управлява", заяви Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

12

Новак

18.07 2020 в 06:09

Късно е либе за китка. Сега се сети за студения резерв и за вълнолома на Доган след като държавата наля милиони в джобовете му. И за подпорната стена на Алепу мълчеше като втъкнат. Сякаш Ботев него и шкембе министъра на войната е имал предвид:
“Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата.”

3811

11

Toni2019

17.07 2020 в 16:53

ДС агент, доносник и държавен предател нарекъл се сам патриот и го демонстрира само като бута бабички по границата. Тоя еничар продължава да решава какво се случва в държавата. Тебе не те ли изгониха майките на деца с увреждания бе мургавел???

2800

10

zpe

17.07 2020 в 14:26

Валериииии!!! В БИЛЛА търсят чистачи!

15414

9

Hihi1981

17.07 2020 в 14:00

Знаеш ли колко неща г-н Симеонов трябва да се променят?Много!!!Но едно ново правителство е едно добро начало!!!

11719

8

Краси

17.07 2020 в 13:49

Чичо Валери, като не можеш да кажеш нищо смислено, защо поне не си траеш? Кой те натиска, та свириш?
Сега ли се сети да разрушаваш вълнолома на Доган и да намалявате парите за студен резерв? А когато му харизахте и концесията за Росенец, и студения резерв къде спа?
Запомни едно от мене, чичо Валери - ние, които ходим по площадите може да сме луди, но не сме прости!

3040

7

Любомир Димитров

17.07 2020 в 13:41

Лозунг за протеста довечера, заимстван от форумец в Афера:
„Бойко,.. е Аскет“ ,…пази го,… Каскет!!;

3040

6

Любомир Димитров

17.07 2020 в 12:23

Далавери да не ни прави на будали и да говори "шменти капели" както казва любимия му премиер ами да взема релсата, както беше обещал и "марш към уреда" !!!

17439

5

мнение от IP

17.07 2020 в 11:10

Симеонов попитал Борисов: "Ти наистина ли имаш пачки в чекмеджето?" Борисов отговорил "Глупости. Измислят си."

17439

4

мнение от IP

17.07 2020 в 11:06

Няма да им стигне нито сапуна, нито водата да измият срама си, по-добре да не пробват.

77927

3

El Commandante

17.07 2020 в 11:05

“Не мога да кажа, че имат обвързаност с Доган и Делян Пеевски. Питал съм ги“


Ахахахаххахахахаххахх....


Малоумния мини Ердоган е политически мъртвец, предполагам го разбира. И двамата с Агент Била свършиха курса.