Валери Симеонов внесе закон за национализация на лотарията

Владимир Йончев 16 януари 2020 в 18:45 8446 3

Валери Симеонов

Седем депутати, начело с Валери Симеонов, внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за хазарта, с които искат национализация на лотарийните игри.

Три месеца след влизане на закона в сила всички лотарийни игри да бъдат прекратени, а лотарии да може да организира само Българският спортен тотализатор. Печалбите, които са спечелени от играчите, но не са изплатени до този момент, да се изплащат разсрочено до 2025 г., пише в проекта на бившия вицепремиер.

Симеонов иска още лотарийни билети да могат да се продават само в лицензирани обекти, а местата, в които се продават талоните, да са отдалечени на най-малко 300 метра от учебни завеения.

Хазартът е проказа, която трябва да изкореним, коментира пред БНТ Валери Симеонов предложението си.

Това е втората атака на Валери Симеонов срещу лотарията. Преди година и половина обаче той не искаше национализация на лотарията, а билетите да се продават единствено в обекти, които са получили специален лиценз за това. Коментарите тогава бяха, че предложенията на Симеонов са опит за изземване на бизнеса, защото вероятно лиценз за разпространение ще получат само "Лафка", те от своя страна ще спрат да продават талоните на досегашните лотарии, а свързаните с "Лафка" играчи ще създадат своя лотария.

Новото предложение отново следва подобна логика, но е много по директно - забрана на сега действащите лотарии, след което вероятно това ще бъде отчетено като грешка и отново ще се позволят частни лотарии, но вече на разчистена територия с нови играчи.

В момента големите лотарии в България са две - "Национална лотария" и "Лотария България". И в двете мажоритарен собственик е Васил Божков, а миноритарните собственици са различни. В последния месец "Националната лотария" е обект на атака от братята Найденови, които са съдружници на Васил Божков в "Еврофутбол" и много казина и игрални зали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

17.01 2020 в 04:02

Нещо много национализации напоследък - ВиК , сега лотариите. Кой е следващия?
Да не би да се върнахме в 1944?
Изглежда, че целта е еднаква - преразпределение на едни пари.
Проблемът с хазарта не е дали е частен или държавен. Проблемът е, че средния българин е докаран до там да вярва, че не труда, не усилията да научиш нещо ново, а търкането на картончета е начина за успех. От моя гледна точка Е все едно дали ще търка картонче Зодиак на Спортния тотализатор или Златен век (или каквото там беше) на Националната лотария.
Но това просто е пренасяне на войната на частни интереси на нивото на парламента. Или казано с други думи - решаване на частни, бизнес интереси със средствата на държавата. Той Валерката това вече го е отработил и с оградката и с хотелчето.

5784

2

Бабатунде

16.01 2020 в 21:01

Давахте вид на нормална медия, но тази статия лъха на финансиране от лотарията на Божков :) ! Прочистване на играчи, всичко е против Божков, той бил нападнат ... По-тънко правете фела*ио на спонсорите си господа ! :)

11519

1

d0ni

16.01 2020 в 19:43

"В последния месец "Националната лотария" е обект на атака от братята Найденови, които са съдружници на Васил Божков в "Еврофутбол" и много казина и игрални зали."

Ами не, те не атакуват, а казаха че са заплашени с убийство от въпросния. Да не би ОффНюз също да получава реклами от националната лотария?