Външният министър на Италия се срещна с Радев и Борисов

OFFNews 07 юли 2020 в 18:58 3387 0

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо се срещна с президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Моделът на Италия за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта може да бъде използван като пример в Европа, подчерта Румен Радев. Луиджи Ди Майо заяви от своя страна, че антикорупционния закон в Италия отразява 30-годишния опит на страната в борбата с корупцията и се базира на експертизата на съдии и полицейски служители.

Двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката, туризма и образованието бяха във фокуса на срещата между Радев и Ди Майо.

Италианският министър подчерта, че "по време на тази пандемия имахме възможност да видим кои наистина са наши приятели и на първо място сред тях бих сложил България и българския народ.

Президентът Радев призова за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европейския съюз, като най-сигурна гаранция за устойчиво сближаване в Европа. По думите на държавния глава без инвестиции в човешкия капитал, усвояването на европейските фондове не може да има дългосрочен ефект.
Страната ни очаква активна помощ и от страна на Европейската комисия за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Пандемията от коронавирус дава възможност на ЕС да ускори процесите на развитие в Общността, свързани с повече инвестиции в образованието на младите хора, е позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо.

Италианският бизнес проявява все по-голям интерес към България и възможността да реализира общи проекти с български партньори, каза още италианският министър. 

Италианският външен министър се срещна и с премиера Бойко Борисов.

„Благодаря на вашите медици, които заедно с нашите работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества“, обърна се министър-председателят Борисов към госта си.

Българският премиер и италианският министър бяха категорични, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила и във фокуса на европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията.

Премиерът Борисов отбеляза, че новият вирус нанесе тежки поражения, но българската текстилна индустрия успя бързо да се реорганизира и да започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

По време на срещата бе подчертано, че изключително балансиран и добра основа за преговорите е предложеният от ЕК План за възстановяване на Европа. Той включва два компонента - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 и новият инструмент „Следващо поколение ЕС“, създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса.

„В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС“, заяви Борисов. Той акцентира, че България силно подкрепя стремежа към приключване на преговорите по МФР и пакета за възстановяване още през този месец. „Това е от съществено значение за незабавното изпълнение на набелязаните мерки в отговор на кризата с коронавируса и за навременния старт на новите програми през следващия финансов период“, каза още българският министър-председател.

Италианският министър заяви пред премиера Борисов подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!