Външното министерство изпрати 132 комплекта защитни облекла за българите в Сърбия

OFFNews 04 май 2020 в 17:55 8120 0

По инициатива на вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева България предостави днес 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими за борбата с коронавируса, за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство в Сърбия.

Това съобщиха от МВнР.

Лекари и медицински персонал от здравните домове в Босилеград и Цариброд, от болниците в Пирот и Сурдулица и от медицинския пункт в Звонци получиха специално ушити по техните размери облекла.

„Следя много внимателно и със загриженост обстановката в районите, в които живеете. Запозната съм с нуждите, които имате в битката срещу вируса. Искам да ви уверя, скъпи сънародници, че винаги можете да разчитате на подкрепата на България", се посочва в обръщение на Екатерина Захариева към българското национално малцинство в Сърбия.

Тя благодари на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откликна на молбата й и съдейства предприятия на Министерството на отбраната да произведат професионалните медицински костюми специално за нуждите на българите в Сърбия. Защитното облекло е със сертификат за качество, отговарящо на най-високите световни стандарти.

Помощта беше предадена на директорите на болниците и медицинските центрове на церемония в Цариброд от българския посланик в Сърбия Радко Влайков в присъствието на кмета на Цариброд Владица Димитров и на началника на Пиротския окръг Драгана Тончич. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на починалите лекари от коронавируса в Сърбия и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови