Варна и Бургас ще имат градски железници, ще свързват градовете с летищата

OFFNews 11 юни 2020 в 10:44 10850 5

Борисов и Портних

„Брюксел иска да види, освен метрото, градска железница и в други големи градове. Съревновавате се (варненци - б.р.) с Бургас. Там искат да правят до летището в Сарафово."

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес е на посещение в обекти във Варненския регион и ще гледа военно учение край Емине.

С Борисов са вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Варна Иван Портних.

Кметът увери, че проектът на Варна за градска железница ще бъде готов първи, защото в общия устройствен план е предвидено такова трасе. То ще направи връзка с летището и с новата промишлена зона.

Борисов поясни, че в Бургас плановете са градската железница да свързва гарата с летище Сарафово.

Според Портних за Варна е много важно доизграждането на магистрала „Хемус”. 

„Ще кажеш на варненци, че „Хемус” се строи”, отговори му Борисов. 

Борисов се поинтересува как стои въпросът с местата в яслите и градините в морския град. Кметът заяви, че такъв проблем не съществува. „Варна е първият от големите градове, който си е решил въпроса – построили сме четири детски градини в последните години, в момента се строи още една на бул. „Приморски“, в централната градска част местата за строене на нови детски градини са малко. Предната седмица беше приемът и на 100% сме обезпечили семействата с възможността за детски градини", каза Портних.

Двамата посетиха и болницата „Св. Анна”.

По-късно премиерът ще наблюдава учение с ракети край нос Емине.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

5

OtSofia

12.06 2020 в 16:17

Ако ви интересува наистина нещо повече за градската железница, прочетете други материали преди всичко - други форуми под тях. Тук някой пак измества въпроса. А градската железница наистина е важна не само за Варна-Бургас, но и за всички големи градове, вкл. и София. В София, обаче, непрекъснато Столична община повече от 30 години създава съзнателно непреодолими пречки, както пред трамвая, така и пред градската железница: завземат се държавни и общински транспортни площи и се използват за други цели,а не за трамвай и градска железница, прекъсват се вековни трасета (Околовръстната жепе линия), спират се трамвайни маршрути, даже и при ремонти не се подновявят междурелсията, за да придобият нормални габарити (на Петицата не извършиха подготвеното от десетилетия превръщане на тесното междурелсие в нормално), не въвеждат така нужния скоростен трамвай, подлагат на подигравки трамвая по принцип, като ни натрапват ретровозила(бернската краставица) и "линейни паркове"?!, за да смъкнат изкуствено настоящата скорост, ударно се купуват нови автобуси за там, където може да има трамвай и/или градска железница. Дано другите български градове да имат по-голям късмет от късмета на София.

10571

4

Hissarion

11.06 2020 в 16:51

Тя междуградската железница скоро ще се разпадне, ама като почнат инцидентите, тогава ще му мислим.

3930

3

Пицата

11.06 2020 в 12:49

Налейте си и по една чаша "чиста" морска вода за наздраве ,
цървули слески

12182

2

sawall

11.06 2020 в 11:37

А някой сети ли се да пита за скъсаната отпадна тръба, която трови морето или за това не остана време? И кога ще има трасе до летището? 2050г? Или по-нататък? И в какво състояние е болницата, която посетил негово мутренство? Не беше добро, нали? Аз помня някои отделения като по-сравними с лазарет от ВСВ отколкото с модерна болница. Но за това не се казва. А защо не избрахте Св. Марина? Защото е още по-зле ли?

Отделно: „Брюксел иска да види, освен метрото, градска железница и в други големи градове." - Е, щом от Брюксел са наредили, няма как... На Борисов не му се харчат пари по-далече от Банкя, но щом са му спуснали отгоре, ще трябва да симулира малко дейност.

17156

1

aviatora

11.06 2020 в 11:21

Мутрягата-шофьор пак си е намерил работа до Варна