Вътрешният министър попари полицаите за увеличение на заплатите

OFFNews 16 юни 2017 в 14:33 6024 0

Вътрешният министър попари полицаите за увеличение на заплатите

Само ден, след като синдикатите и ръководството на МВР се разбраха за увеличение на заплатите, вътрешният министър Валентин Радев каза, че не се предвижда това да се случи.

В четвъртък синдикалисти се срещнаха със зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов на заседание на Съвета за социално партньорство. Там бяха постигнати три договорки: увеличение на заплатите, спешни изменения в Закона за МВР, които се отнасят до социалния статус на служителите в министерството; подготовка на изцяло нов закон за МВР. 

В петък Радев заяви, че договореното в рамките на съвета няма как да се случи. "Не съм доволен от това, което са се разбрали, защото са започнали да си говорят не за това, за което ги помолих на първото заседание", заяви пред журналисти Радев. Той каза, че иска от синдикатите аргументи за повишаване на заплатите и не се съгласи, че нямало дрехи за полицаите.

"Какви дрехи няма? Складът, който се намира в „Симеоново“, е пълен с дрехи за една година“, посочи Валентин Радев. „Когато чуя съществени аргументи, им казах - аз съм член на правителството, ще говоря с г-н Горанов и с премиера“, каза още министърът. 

Той намекна, че ако има увеличение на заплатите, трябва да се уточни за кои служители става въпрос. "Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента или малко са хората, желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери. Ниските звена – там е големият недокомплект", обясни Радев, според когото в системата на заплатите имало "дисбаланси". 

Министърът е категоричен също, че няма да има изцяло нов Закон за МВР, както поискаха синдикатите. 

Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обясни за OFFNews, че са искали среща с министъра, за да му изложат аргументите си, но до момента не са получили отговор. Той каза, че на съвета за социално сътрудничество е имало добър диалог и че е изненадан от реакцията на министъра. 

В началото на юни от федерацията обявиха, че са в готовност да излязат на протест, ако исканията им не бъдат чути. 

Обяснението на премиера Бойко Борисов за това защо няма желаещи за работа в МВР е, че са ограничени условията за корупция. Тогава Валентин Радев допълни тезата на Борисов, че "с камерите и с новите автомобили намаляха вече желаещите значително" в КАТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови