Възраждане: България дава на ЕС повече пари, отколкото получава. Време е това да спре!

OFFNews | 04 май 2019 в 09:21 | 3537 |7

Всеки е чувал повтаряния до втръсване мит, че България се храни от ЕС, че единствено еврофондовете поддържат икономиката ни, и че ако не е европейското финансиране, сме едва ли не загубени. Най-интересното е, че досега никой не е подлагал това твърдение на истински критичен анализ, който да го удостовери или отхвърли. За нашите политици, анализатори и медии, това е догма, която не подлежи на доказване. Истината обаче е, че подобно схващане, издържа трудно, дори при най-елементарна проверка на фактите. 

В последните месеци, единствено Възраждане поставя въпроса за съотношението на получените средства по Оперативни програми (ОП) и Кохезионни фондове (КФ) и внесените средства от България в бюджета на Европейския съюз.

Данните за последните години са стряскащи. По информация от Министерство на финансите за наблюдаваните от нея ОП и КФ за преговорния период 2014 - 2020 година, България е усвоила само 25% от отпуснатите 7.5 млрд. евро по двете програми или близо 1.9 млрд. евро. От друга страна, в качеството ни на страна членка на ЕС, като годишна вноска досега сме дали близо 2.4 млрд. евро в бюджета на съюза.

Иначе казано: ние сме нетен донор на европейския бюджет с близо 500 милиона евро за периода 2014 до 2018 г. включително.

Друга сериозна пречка по пълноценното усвояване на европейските средства, освен липсата на административен капацитет се явява и мащабната корупция в практически всички ведомства, които се занимават с тази материя. Възраждане нееднократно алармира, че изоставаме сериозно с темпа на кандидатстване по определени мерки за финансиране, както и че администрацията умишлено задържа проекти на определени бенефициенти с една едничка цел, да прокара такива, от които лесно може да се укриват средства, чрез фиктивни дейности.

Успех по усвояването на евросредства се наблюдава единствено по програми за финансирането на циганите. Не е трудно да се досетим с каква цел. Обществена тайна от години е, че така завоалирано се осигуряват гласове по време на избори за управляващите. Там, похарчените средства са близо 70 милиона лева. Друго интересно перо, където имаме почти 100 процента усвояване е за закупуване на супер луксозни джипове за МВР и други държавни ведомства. Интересно, кой ли кара тези джипове, след като всички знаем колко окаян е автопарка на родната полиция.

Немалък проблем, чрез който изтичат обратно към ЕС вече получени средства е и нанасянето на финансови корекции по различни проекти от одитиращите органи на Европейския съюз. Те не се отчитат в статистиката, но съставляват приблизително около 5% от получените суми. Тези стотици милиони евро се плащат от бюджета на държавата, т.е. от обикновените данъкоплатци, заради грешки в администрацията или, поради неправилно изразходвани средства от усвоилите парите. Което говори за недостатъчно добър контрол от същата тази администрация. Така стигаме до пълния абсурд, наказаните да бъдат обикновените българи, а не виновните за това.

С влизането на Възраждане в Европейския парламент, един от първите ни приоритети ще бъде да потърсим отговорност за тези безобразия, не само от безотговорната и крадлива администрация, но и от усвоявалите по неправомерен начин евросредства в последните години.

Моментът е решаващ. Остава само година и половина до края на този преговорен период, а трябва да се навакса усвояването на договорените за него 15 милиарда лева. Видимата липса на мобилизация в екипа на управляващите обаче, заплашва да доведе държавата ни до пълен провал и в това отношение.

България повече не може да си позволи лукса да губи пари!

Възраждане смята, че това е истинско престъпление срещу нацията и държавата ни. Да имаш договорени и отпуснати близо 15 милиарда лева, които със сумите по ЕЗФРСР (Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони) стават близо 20 милиарда, а да нямаш капацитет и административен ресурс да ги усвоиш, е сравнимо само с национално предателство. Което за пореден път идва да покаже, че предстоящите избори за Европейски парламент ще бъдат по-скоро вот на недоверие от страна на суверена, отколкото обикновени избори за европейски политически орган.

Позицията на Възраждане е, че това некомпетентно управление трябва да подаде незабавна оставка, след като загуби предстоящите евроизбори, за да може страната ни да навакса сроковете и проектите по настоящия договорен период и да не изгубим така нужните за икономиката ни пари по съответните програми и фондове.

Възраждане с номер 27 – само ние можем!

Европейски избори 2019

Препоръчани материали
Tabadatko

Рейтинг : -232

04.05 2019 в 17:00 7
+ 0
- 0
Няма причина, да се бавят. :) Тука седят по цял ден хорицата и чакат, да пусне някой нещо и го почват. Хубаво е все пак, че някой гледа.
Egocentric Eccentric

Рейтинг : 943

04.05 2019 в 15:59 6
+ 0
- 0
И дежурните 10 минуса от Русия с любов не се забавиха ужасно дълго
XR4

Рейтинг : 2314

04.05 2019 в 10:00 5
+ 2
- 10
Тия от "Възраждане" са неква вкисната, но претоплена версия на Атака.Същите тъпизми, същите малоумщини(същите копейки).Добре, че народа не е толкова проС...
vaskomusic

Рейтинг : 1025

04.05 2019 в 09:58 4
+ 1
- 11
OFFNEWS Проверих и двата източника на лъжливи данни на "възраждане" и двата не съществуват под дадените линкове. За мен това е престъпление.
Egocentric Eccentric

Рейтинг : 943

04.05 2019 в 09:50 3
+ 2
- 11
Не ви ли е срам бе offnews:

https://www.ednh.news/eu-payers-and-receivers/

А дано да се окаже, че някой руски хакер ви е хакнал сайта и е написал тази статия вместо вас.

vaskomusic

Рейтинг : 1025

04.05 2019 в 09:48 2
+ 3
- 11
Тотална лъжа "възраждане" тотална...В тоя сайт няма да намерите малоумници, които да ви вярват. Публикувайте си глупостите в на Пеевски сайтовете.
Egocentric Eccentric

Рейтинг : 943

04.05 2019 в 09:43 1
+ 3
- 11
Мислех, че е редно подобни статия да е отбелязвана ясно като "Платена публикация".

Мислех, че е редно и offnews поне малко да проверява данните преди да си сложи името под статията:

Над 2,5 млрд. лева са изплатени в сектор "Земеделие" през 2018 г.

https://m.investor.bg/evroproekti/264/a/nad-25-mlrd-leva-sa-izplateni-v-sektor-zemedelie-prez-2018-g-274005/