Вече е ясно от кого ще купим бойни машини за 1.5 млрд. лв (обновена)

Георги А. Ангелов 17 декември 2019 в 13:45 8454 0

PIRANHA IFV

Международната компания General Dynamics Land System – MOWAG със седалище във Швейцария  се очертава, като фаворит в търга за бойни машини за пехотата. Тя предлага машината PIRANHA IFV.  Приготвената от правителството сума за 90 бойни и 60 спомагателни машини е 1.46 млрд. лв. (с ДДС). Вчера изтече срокът в който останалите до полуфинала 4 фирми трябваше да подадат оферти. Тъй като е предвидено и подаване по пощата Министерството на отбраната са дали още 2 дни аванс.

До вторник по обяд се твърдеше, че френската държавна компания Nexter излиза напред в класирането, с предложение за сделка “правителство с правителство”, както бяха купени F-16 от САЩ. По-късно се разбра, че съвместното им предложение с белгийския производител на куполи John Cockerill не е прието от Министерството на отбраната и те са декласирани. Причината била, че документите съдържат само схема за обща компания съвместно с българска фирма. Тя не е приета за оферта от Министерството на отбраната.

General Dynamics обещават част от производството да бъде в България, както и поддръжката на машините да бъде в България. 

До този етап Министерството на отбраната поиска оферти от фирми - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

До сега като фаворити се сочеха предложението на финландците за бойната машина Patria AMV XP и на международната корпорация General Dynamics с машината Piranha 5. Patria участват с израелската фирма Elbit - за куполите. Те също залагат на голямо производство в България, каквато е тяхната схема по принцип във всяка страна. Според нашите източници Patria не са успели да намерят достатъчно партньори за проекта и дори са поискали още отлагане.

Единствено офертата на General Dynamics Land System се доближава до приготвената от правителството сума. GDLS участват в търга с израелската държавна компания Rafael, която ще прави “куполите”. Това включва не само куполите, но и въоръжението, системите за контрол на стрелбата, уреди за нощно виждане и обмен на данни в реално време и интеграцията на всички системи.

ARTEC участват с купол на Rheinmetall. Тяхната техника е сочена за най-добра, но е и най-скъпа и е много над заложената цена. Поради тази причина германската компания вероятно ще отпадне.

Не се изключват обаче изненади, включително и промяна на проекта, до каквато се стигна при избора на САЩ и "Lockheed Martin" за доставчик на новите изтребители F-16 Block – 70.

Министерството на отбраната сега трябва да избере две оферти. Към момента изглежда, че това ще са офертите на Patria и General Dynamics Land System – MOWAG. След това ще има изпитания след които ще бъде избран доставчикът и ще започнат и конкретните преговори. 

Специфичният момент в този проект е, че избраната фирма производител на машините сама избира с кой да си партнира, което може да доведе до по-евтини “куполи” за да се увеличи печалбата. По всяка вероятност нито една от фирмите няма да отговори на изискванията за “радиостанции”, тоест комуникационната техника, тъй като в изискванията прозира една определена фирма предлагаща изделия на много висока цена.

Проектът за бронираните машини е най-сложният от модернизацията на армията и източници от бранша се съмняват в капацитета на министерството да се справи с него.


Правителството паралелно подготвя и проекта за закупуване на два нови патрулни кораба, който е на стойност около 1 млрд. лева с ДДС.


Изненадващо единствената българска фирма, която участваше в него - МТГ "Делфин" АД и беше смятана за фаворит, дори от правителството, не подаде оферта.


Предложения са подали само германската Lurssen Weft GmbH и от италианската Fincantieri. По всяка вероятност “Делфин” ще участва, като подизпълнител на Lurssen.


Засега правителството твърди, че ще може да подпише и двете сделки следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови