Вече е официално: Договорът с Македония ратифициран от българския парламент

OFFNews 18 януари 2018 в 10:24 7464 4

Официално и единодушно българският парламент ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Преди броени дни същото се случи и в Македония.

Документът беше подписан на 1 август на церемония в македонската столица от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Това стана след десетина години отлагане.

С договора двете страни признават, че имат "обща история" и нямат териториални претенции една към друга.

Влизането му в сила трябва да постави ново начало на съседските отношения и да отвори вратите за евроинтеграция на Македония.

В Народното събрание нямаше много ожесточени реплики, като най-силно и емоционално изказване направи социалистът Валери Жаблянов, като от неговите думи тръгна и самият дебат.

"Този договор е недоносче, измишльотина", каза депутатът от БСП. Според него договорът не трябва да бъде подписван с такива "фанфари", а дори под медийно затъмнение, "за да не се срамуваме следващите столетия".

"Всички продължаваме да смятаме, че тук се е появил някакъв нов Наполеон насред Балканите, който рисува нации и граници. Няма такова нещо!", каза Валери Жаблянов и попита риторично: "Как може аргументите на този договор да са атлантически, като Атлантика е на 3000 километра. Вардар е на 300."

След Жаблянов думата от трибуната на НС пое Юлиан Ангелов от ОП.

"Надявах се да нямаме разделение, защото на всички е ясно, че един такъв договор ще допринесе за доброто и на двете държави", каза той.

Ангелов успокои Жаблянов около историческия въпрос в договора: "Всички факти ще се изясняват само на база автентични документи".

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков пък припомни как през 92-ра година българския парламент признава Македония за държава. "Направихме го без присъствието на външния министър и без председателя на парламента, но го направихме като жест и с отворени сърца", разказа Марков.

В крайна сметка договорът с Македония бе приет със 183 гласа "за" и без нито един "против" или "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

18.01 2018 в 11:47

Не знам дали тая снимка е за учебниците по фотография, но със сигурност има бъдеще.

6947

2

theprofet

18.01 2018 в 11:08

СЕНЗАЦИЯ!!! Страшно постижение!!! Браво!!! Отпуска до другата коледа и 200 заплати бонус!!!!

12017

1

Кулин бан

18.01 2018 в 10:43

БРАВО!