Велизар Шаламанов: Русия има таен план за България и Молдова

OFFNews 20 март 2023 в 11:54 11078 6

Велизар Шаламанов

Снимка БГНЕС/архив

Трябва ясно да заявим, че няма да допуснем нестабилност, породена от Русия, заяви Велизар Шаламанов

Русия има таен план за България и Молдова. Ние сме най-уязвимата страна в ЕС и НАТО. Планът е разрушаване на двата алианса и засилване на влиянието на Русия в Източна Европа, заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по Нова нюз. 

По думите му в Молдова трябва да са в състояние да противодействат на тайните планове на Путин и да поискат помощ от ЕС. "За мен е важно България да има план как да пресече руската дезинформация и пропаганда, за да не бъдем дестабилизирани. Трябва ясно да заявим, че няма да допуснем нестабилност, породена от Русия", подчерта той.

"Агресията на Русия не се приема от Китай, но те трябва да покажат, че могат да влияят на Путин и да бъдат медиатори в конфликта. Целта трябва да е само изтегляне на всички руски войски и справедлив процес за наказване на участниците във военни престъпления. Основната цел на Украйна и на свободния свят, който ги поддържа, е решаване на въпросите на бойното поле - изтласкване на руснаците и примирие, обясни Шаламанов. 

Китай е пред предизвикателството да спечели доверието на украинците и да упражни влиянието си върху Русия. Изходът от войната е само един - изтегляне на Русия от Украйна", коментира той. 

Екип от разследващи журналисти осветли преди дни стратегически план на Москва за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл. Главният разследващ журналист на вестник „Зюддойче Цайтунг” Йорк Шмид заяви по Нова тв, че "документът произлиза от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество. Този отдел беше създаден преди пет години и е отговорен за изготвянето на стратегии спрямо западни страни, намиращи се близо до Русия, част от които са и бивши съветски републики. От този отдел, който е изготвил стратегията през лятото на 2021 г., преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа - единият се отнася до Беларус, а вторият за Молдова”, обясни Шмид. 

Молдова е бивша съветска република, но там става дума за прокарване и развиване на проруско влияние - в икономиката, в обществото, в политиката. И, от друга страна, всяка ориентация на държавата за отварянето ѝ към Запада, под управлението на сегашното правителство, да бъде прекратено. Най-лошият сценарий, според стратегическия документ, би бил присъединяването на Молдова към ЕС и НАТО”, коментира още Шмид. 

„В документа е ясно посочено, че Приднестровието трябва да поддържа автономията си. Всички пречки около това трябва да бъдат премахнати и Приднестровието да бъде проруски анклав - да играе важна роля за Русия”, обясни Шмид.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

20.03 2023 в 14:25

България бе приета в НАТО по време на мандата на правителството на Цара Симеон, който за мен е доказано вербуван още от съвеЦката разведка, което за мен бе доста странно.
Единственото разумно обяснение за случилото се е, че МаЦква е решила да си има пета колона в тоз алианс!?
Последващите събития, вкл. избирането и деятелността на пРезидентина Радев, доказват предположенията ми!

22547

4

dolivo

20.03 2023 в 13:52

Отдавна не е таен, както посочиха коментари отдолу.

Населението ни е просто и носталгично.

Хубаво, че имаме алчни мафиоти, които да се опълчат на мафиотите държани с компромати и заплахи в орбита на Русия.

Моркова работи по-добре от тоягата, а на Русия хем моркова и къс, хем тоягата надуваема.

Една отрова им остана...

1930

3

Муню

20.03 2023 в 13:13

Да, съгласен съм - махнете "таен". Русия този план си го има от край време!

936

2

escrin

20.03 2023 в 12:48

За Молдова не знам, но в България трудно ще им се получи тоя план. Крадливата ни върхушка едва ли е много ентусиазирана да води северно-корейски начин на живот, а 12-те процента умствени инвалиди гласуващи за Възраждане едва ли могат да свършат тая работа сами.

3767

1

Име на профила

20.03 2023 в 12:40

Е колко да е таен...