Венета Маджистрели: Готова съм да помагам, за да има повече кандидати по Хоризонт 2020

OFFNews 17 май 2019 в 10:59 4353 0

Убедена съм, че България има потенциал да се възползва много повече от Хоризонт 2020 и от Хоризонт Европа 2021-2027. Очевадно е, че в момента пред нас има проблеми, свързани с недостатъчно информираност, малко участие и ниска успеваемост.

Това заяви Венета Маджистрели, водач на листата на Глас Народен за евроизборите на 26 май. По думите й българската наука и малки и средни предприятия са усвоили по Хоризонт 2020 едва 76,5 млн. евро, а най-голямата в историята рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации е със 7-годише бюджет на стойност почти 80 млрд. евро. 

Повишените инвестиции в образование, научни изследвания и иновации на общоевропейско ниво са вече почти факт. Новата рамкова програма за научни изследвания и иновации Хоризонт Европа 2021-2027 ще предложи още повече възможности от сегашната Хоризонт 2020, от която, за съжаление, България почти не се възползва.

Бих се ангажирала лично и съдействала на университети, институти, студенти, МСП и други организации в България да имат повече информация и достъп до потенциални партньори в тази най-голяма, европейска програма, обещава Маджистрели.

Продължението на Хоризонт 2020 ще е програмата Хоризонт Европа, с времетраене 2021-2027, впечатляващ бюджет от 100 млрд. евро и цел още повече да свърже науката и бизнесът. Маджистрели дава пример с други държави и получените от тях средства - само през първите 3 години от "Хоризонт 2020", Германия е получила над 4 млрд. евро, Обедененото Кралство над 3,5 млрд. евро, следват Франция, Испания, Италия, Холандия и Белгия, съответно с 2,3 млрд., 2,1 млрд., 2,0 млрд., 1,9 млрд. и 1,8 млрд. евро. България изпреварва само Литва, Хърватска, Латвия и Малта, държави със значителиен брой по-малко население, МСП, научни организации и изследователски центрове. 

България остава плах иноватор, с нисък процент подадени проекти и най-ниската успеваемост (на база 2014-2016 г.). 

Първата причината да не бъдат усвоени тези средства от България, според Венета Маджистрели, е незаинтересоваността на хората и недобрата връзка между бизнеса и образователна система. Друга причина е увереността на хората у нас, че те няма смисъл да участват, защото "всичко вече е разпределено и само определени лица печелят проектите". 

Венета Маджистрели апелира хората да използват шансовете, които дават Хоризонт 2020 и след това Хоризонт Европа. Порталът е само на английски, но ние, българите, имаме езикова култура, убедена е тя. 

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови