Венци Мицов: Уважаеми граждани на София, вие, за съжаление, сте незаконни

OFFNews 05 ноември 2018 в 14:57 6051 0

По начина, по който функционират правилата на Общински съвет, референдум в София не може да има. На хартия може, но всъщност референдум никога няма да се случи.

Това каза общинският съветник от партия Глас народен Венци Мицов на пресконференция на Политическа група 5 за референдума за инсталацията за изгаряне на RDF гориво, проведена в БТА днес. 

Общинските съветници от ПГ 5 говориха за предстоящата сесия на Софийски общински съвет в четвъртък, на която ще се гласува дали да бъде проведен референдум за изграждането на третия етап от столичния завод за отпадъци - инсталацията за горене на RDF гориво в ТЕЦ София.

Очевидно няма нито политически, нито граждански консенсус по темата, но гражданите няма да бъдат питани, защото всичко, което изисква мнението на гражданите, противоречи на закона. Уважаеми граждани на София, вие, за съжаление, сте незаконни, допълни Мицов.

От групата призовават за референдум, тъй като според тях това е единственият начин да се проведе информационна кампания, в която да се чуят всички доводи "за" и "против". Групата подчерта, че не се обявява против приемането на заема или изграждането на каквато и да било система - според тях просто съществуват по-добри алтернативи. По думите им технологията е избрана преди 10 г., но досега е станало ясно, че има много други начини за оптимизация на процеса.

Референдумът, дори да изглежда популистки и отчаян ход, е единственият важен и сериозен инструмент, който ни е оставен, за да поставим на широка обществена дискусия проблема с изгарянето на отпадъците, посочи Иван Велков, общински съветник и зам.-председател на СОС от "Зелените". 

Според групата, изграждането на инсталацията би предоставило скрита държавна субсидия за провалящо се предприятие, което не би получило финансиране в свободни пазарни условия. Велков подчерта, че приемането на договора със столичната ТЕЦ също би означавало, че градът обещава да я снабдява с 180 000 тона RDF отпадъци на година. Това е в разрез с дългосрочните цели, които би трябвало да гоним, тъй като вместо да се стремим да намаляваме отпадъците си, ние бихме се задължили да ги произвеждаме.

Като пример за обратна на тази практика, той даде завода за отпадъци в Любляна, Словения, който е построен по същото време с този в София, отново по европейски проект. RDF отпадъците, които се произвеждат там обаче, се пращат за ползване в съседна Австрия.

Според общинските съветници от ПГ 5 често цитираният пример със завода за отпадъци във Виена като добра практика е неподходящ, тъй като Виена и София имат различни географски условия, а и в завода в Австрия директно се гори суров битов отпадък вместо RDF гориво. Заводът там е построен през 1969 г., когато тази технология е била сред най-добрите решения.

Според Симеон Славчев обаче сега разполагаме с много по-добри алтернативни варианти, които е важно да бъдат разгледани. За тази цел той предлага сформирането на независим екип от експерти, които да изследват всички възможни опции. Според него е важно да не се пренебрегват и нашите учени в БАН, които биха могли да допринесат с експертизата си към дискусията.

Общинските съветници от ПГ 5 също така казаха, че са внесли предложение в СОС за промяна в наредбата за формирането на бюджета на Софийска община. Според тях не е правилно общинските съветници само да гласуват бюджета, а е нужно и да получават адекватен достъп до процеса по формирането му. Според тях е правилно гласуването да е с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !