Вежлив, но непреклонен: Заради Косово Рахой няма как да участва в срещата Западни Балкани - ЕС

OFFNews 15 май 2018 в 21:41 8967 0

Решението Испания да не присъства на срещата на лидерите на Западните Балкани с Европейския съюз, която ще се състои на 17 май в София, е било най-съгласуваното от няколко години.

Това обяви министър-председателят на Испания Мариано Рахой на пресконференция в резиденция "Бояна" след срещата му с премиера Бойко Борисов.

Рахой все пак подчерта, че Испания подкрепя всички мерки, които допринасят за развитието и стабилността на Западните Балкани.

Той изтъкна, че финалната декларация, която ще бъде приета на тази среща, ще бъде неутрална по въпросите, които безпокоят Испания и затова благодари за усилията на българския премиер - защото по този начин дава възможност да получи подкрепа от страна на Испания.

Мариано Рахой допълни, че страната му винаги е поддържала конструктивна позиция по отношение на региона.

Испанската информационна агенция ЕФЕ вече уточни, че причината за отказа на Рахой да се включи в срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани е участието на Косово.

Рахой не може да приеме участието на Косово, тъй като Испания е сред страните, които не признават независимостта на Косово.

Премиерът Борисов заяви тази вечер, че решението Испания да не присъства на срещата е решение на испанското правителство и той го уважава, а самото посещение на Рахой именно преди тази среща е добър знак.

Сблъсъците в Газа

По повод десетките жертви при сблъсъците в Газа - заради откриването на американско посолство в Ерусалим, премиерът на Испания заяви, че е разтревожен и обезпокоен.

Мисля, че трябва да се потърси пропорционалност и сдържаност. И се надявам тези неща никога да не се повтарят, защото говорим за най-важното право на хората - това на живот, коментира Рахой.

Не може да загинат над 50 човека и да кажем, че това е най-хубавият ден, заяви българският премиер и допълни: "всички сме живи същества и имаме право на живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови