ВиК реформата: спират кранчето на водата, ако не плащаме, за бедните ще има помощи

OFFNews 14 януари 2020 в 00:42 7035 4

Снимка OFFNews

Най-късно през май т.г. в парламента трябва да влезе проектът за поправки в Закона за водоснабдяването и канализацията, работна група усилено мисли за мерки срещу неплащащите потребители, но и за водни помощи за бедните.

В момента несъбраните вземания на ВиК дружествата възлизат на 117 млн. лева, като делът на битовите абонати е 81 млн. лева. Затова водомерните шахти ще бъдат изнесени на границата на собствеността на имотите, в сервитута на сградните отклонения на водопроводната мрежа, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Това означава, че спирателният кран ще е там и при неплащане на консумацията водата ще може да се спира, без да се налага да се влиза в имотите на хората. Това е без проблем за еднофамилните имоти – в тях водомерната шахта ще трябва да се премести извън дворовете, пред оградите на къщите – така, както стана с електромерите.

Индивидуалните водомери в жилищните блокове обаче няма как да се изнесат навън, което ще наложи поставянето на задължителен общ водомер на сградното отклонение.

Според Нанков лошото състояние на инфраструктурата е само една от причините за водните загуби. Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби.

Обмисляните водни помощи за социално слабите предвиждат 1, 5 кубика месечно, като критериите за раздаване на тези помощи ще се разработват съвместно със социалното министерство и ще се ползва готовият модел за енергийните помощи.

За целта водните дружества ще получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на тези количества вода за социално слаби. Ще има горен праг за цената на водата, както и в момента.

Той ще се изчислява така, че месечната сметка за вода на домакинство да не надвишава 2,5% от средномесечния доход - такъв, какъвто го дава НСИ за всяка област в страната за предходната година.

Сега единствено в Шумен, Монтана и Враца са близо до горния праг, но на повечето места той изобщо не е достигнат, твърди Нанков. Според Нанков поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

4

ds

14.01 2020 в 12:47

и нито дума за пробитите вик мрежи, по които е нормално 70% от водата да се губи. толкова милиони се изсипаха във вик сектора от европа и какъв е резултата - водомор, сега и безумно искане за спиране на водата и разходи за хората, за да се удовлетвори безмозъчното предложение на някой некадърник. и къде остава човешкото право за питейна вода и чист въздух?!

15414

3

Hihi1981

14.01 2020 в 11:57

А за ненужните Вецове ни дума????!!!

23293

2

Стефан

14.01 2020 в 04:41

Отлично. Отрязах се от топлофикацията, скоро ще измисля как да ги осъдя за причинени ми щети, в това число морални.
Сега ще се отрежа и от водоснабдяването. От къде и как ще добивам вода - моя си работа.
Любопитно ми е, как ще ми запушат канала, и какви ще са последствията за околните. Какви ще са последствията за тях.