Вигенин: Предложените от правителството мерки са прах в очите на хората

OFFNews 28 юли 2020 в 16:21 1806 1

От БСП считаме, че предложените социално-икономически мерки са прах в очите на хората, защото основната им цел е опит на правителството да си купи още малко време. Това са мерки на парче. От началото на кризата, от месец март тази година, досега виждаме поредица от несвързани помежду си мерки, които нямат ясно определена цел – раздаване на пари в различни посоки, без да е ясно тези пари откъде ще дойдат, защото обяснението за мазнинките е малко несериозно. Още повече, че това са средства на българските данъкоплатци. 

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на БСП. 

Социалистът посочи, че от обявените досега мерки нито една не функционира адекватно и парите не могат да стигнат до тези, към които са насочени. От обещаните 500 млн. лв от Българска банка за развитие до бизнеса са стигнали 7.5 млн. лв по данни от петък.” Вигенин подчерта, че смисълът на мерките е да стигнат до хората и бизнеса на време, но такива забавяния ги обезсмислят.  

„Подкрепяме факта, че българските пенсионери ще получат допълнителни средства. Какво става, когато изтекат тези три месеца? Истинското решение на въпроса е преизчисляване на всички пенсии.”, заяви Кристиан Вигенин. Той бе категоричен, че тази стъпка ще реши проблема с ниските пенсии, а не еднократни суми.

Народният представител определи субсидирането на болници като добра стъпка, но според него истинското решение е сериозна реформа в здравеопазването и прекратяване на сегашното положение, където болниците са търговски дружества.

„Някои от мерките за бизнеса са озадачаващи. Предстои да видим на кого ще помогне намаляването на ДДС върху виното и бирата, които се консумират в заведения.”, коментира Вигенин. Като друг важен елемент народният представител припомни, че и до момента управляващите не коментират въпроса, че няма инвестиции, и че не идват сериозни инвеститори.Той подчерта, че това не е свързано с кризата, а заради корупцията и рекета: „Създаването на нормална инвестиционна среда е ключов момент за борба с кризата, която се очертава и с която ни плаши министър-председателят.”

„Доверието на това правителство е изчерпано и то не е в състояние да извади България от предстоящата криза. При сериозна икономическа криза, тя трябва да бъде решавана от компетентно правителство, което да има нов кредит на доверие.”, завърши Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови