Вигенин: С искането за намаляване на субсидиите целят да попречат на БСП да се представи добре на местните избори

OFFNews 22 юни 2019 в 09:35 1583 0

„Не мисля, че опасността от намаляването на партийната субсидия е отминала. Вероятно това беше опит да се тества общественото мнение, реакциите на хората, неправителствените организации и партиите.” Това каза пред БСТВ секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин.

„Учудих се, че стигнахме до момента, в който бюджетната комисия в НС одобри промените за намаляване на субсидиите в един не толкова изненадващ съюз между ГЕРБ и ДПС. Те подкрепиха една фундаментална промяна непосредствено преди местните избори. За мен това е знак, че ще бъдат предприети всички възможни мерки, които да попречат на БСП да се представят убедително на местните избори”, обясни още той.

Вигенин добави, че много гласове са се чули против намаляването на субсидиите и добави, че БСП ще отстоява досегашния модел, но с намаляване на парите в разумни граници на база реални изчисления. „Готови сме да сезираме всички европейски и международни институции за опита да бъдат откраднати местните избори още на предварителен етап”, категоричен бе той.

„Ако се приеме изобщо такава промяна, това ще е тежък удар върху демокрацията”, добави той и призна, че на БСП ще е много трудно в началото, защото, като опозиция, няма тези финансови възможности като на управляващата партия. Вигенин припомни, че по време на кампанията за европейските избори Борисов е ползвал държавни пари. По думите му всичко, което се прави в момента, е опит да бъде смачкана опозицията.

„Надявам се, че хората няма да го допуснат. Те бяха подмамени с популистки предложения. През последните дни дебатът започна да отваря очите на много хора и се надявам, че няма да допуснат тази гавра с демокрацията”, каза още Вигенин. Той предположи, че намаляването на партийната субсидия на 1 лев ще продължи да виси, с което да бъде заплашвана опозицията във всеки момент. „С това предложение се открива сезонът на разпродажбата на партии на олигархията”, добави народният представител от левицата.

Кристиан Вигенин беше категоричен, че официалната управляваща коалиция. няма да се разпадне, въпреки изразеното недоволство от искането за намаляване на субсидиите от Валери Симеонов, без да е консултирано с ОП. „Има две партии с обръчи от фирми, които могат да поемат финансирането им, ако отпадне субсидията, и това са ГЕРБ и ДПС, които управляват в момента. Надявам се останалите да разберат тази опасност. Отлагането днес е печелене на време, а не отлагане на намеренията им”, каза още Вигенин.

Крстиан Вигенин коментира, че изборът за председател на ЕК, както и на другите основни европейски постове, ще е труден, защото силата и конфиграцията след вота и на ЕНП, и на ПЕС е различна. Той обаче беше категоричен, че ще бъде поискано от министър-председателя Бойко Борисов да се яви в българския парламент, за да обясни каква позиция отстоява при обсъжданията на кандидатурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови