Вигенин: Тимерманс ще бъде летящ старт за Еврокомисията, Габриел няма опит във външната политика

OFFNews 01 юли 2019 в 20:22 4344 0

Кристиян Вигенин, БСП

Снимка vesti.bg

"С Тимерманс начело новата Европейска комисия би имала летящ старт. С него бихме имали един председател на ЕК, от който знаем какво очакваме - няма да има тайни сделки. Това е добре за нас", заяви пред Нова тв секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.

Той не смята, че Тимерманс се отнася негативно към България, поне работата му с него го е довела до този извод. Според него Тимерманс е „принципен човек и не обича да се заобикалят правилата и законите". Вигенин подчерта, че Манфред Вебер от ЕНП е бил не по-малко критичен към България като евродепутат и не винаги е бил принципен, като неговите позиции са били повлияни от това кой е на власт у нас.

Кристиан Вигенин акцентира на факта, че ЕНП действително има най-много депутати в Европейския парламент, „но с 27-28% не можеш да претендираш, че си спечелил изборите по начин, по който да ти даде възможност ти да определяш кой да бъде председател на ЕП и на ЕК“.

"Нормална европейска практика е да се търси компромис. Социалистите, които са с 4-5% след тях, също имат своите основания да настояват за своя кандидат", каза той. Вигенин коментира, че Меркел и част от лидерите са прави, че трябва да се запази принципът на водещия кандидат - председател на ЕК да не бъде който и да е, а един от водещите кандидати на трите основни политически групи.

"Някой трябва да направи компромис. Ако е Вебер, това дава ли му автоматично мнозинство в ЕП - не. Трябва да търсим и подходящия като профил човек", обясни той и подчерта, че профилът на Вебер предполага, че би бил добър председател на ЕП, а този на Тимерманс - на ЕК. Той посочи, че сред 4-те най-важни поста трябва да има представител на либералите, които значително са увеличили своя брой, както и на Източна Европа, за да бъде запазен балансът.

На въпрос за появилата се информация за вероятността Кристалина Георгиева на оглави Европейския съвет, Вигенин отговори: "Като българин бих се радвал всеки един кандидат от България да поеме висок пост. Всеки път обаче възникват спекулации за висок пост, който се гласи за Кристалина Георгиева и това не се случва". Той допълни, че когато се говори за председател на Европейския съвет, обикновено нагласата е, че за този пост се избира някой, който е участвал в съвета, бивш премиер или президент, а Георгиева няма такъв опит.

На въпрос за кандидатурата на Мария Габриел за върховен представител за външната политика, Вигенин обясни, че би се учудил, ако тя заеме тази позиция, тъй като няма опит във външната политика. "Обикновено за този пост първите сериозни кандидатури са на бивши или действащи външни министри. Европейската политика не е просто едно раздаване на постове и удовлетворяване на желания на една или друга страна. Хората, които ще заемат тези постове, трябва да бъдат достатъчно подготвени, включително и в очите на европейските граждани. Трябва да има един разговор - кои са най-подготвените, които да заемат съответните постове", коментира Вигенин.

Въпреки липсата на съгласие по точките за Истанбулската конвенция и мигрантите, според него нямало несъвместимост между основните ценности на БСП и на ПЕС. Социалистът коментира и промените в БСП. Той каза, че след Конгреса лидерката на БСП Корнелия Нинова се опитвала да намери допирните точки и търсела единодействие с всички. Според него промeните в Изпълнителното бюро са нормална практика и всеки председател го е правил, а иначе всеки щял да намери своето място, на което да бъде полезен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови