Вицето Симеонов: ГЕРБ и Атака спасяват редник Киро от 58 млн. неустойка

OFFNews 18 юли 2018 в 12:00 2857 0

Вицепремиерът Валери Симеонов заплаши, че ако законопроектът на "Атака", който предвижда ангажиментите по приватизационни договори да важат за 5, а не за 10 г., не бъде оттеглен, НФСБ ще се бори яростно срещу него. 

Според Симеонов промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол се правят в услуга на братята Домусчиеви заради техни проблеми с ангажиментите при покупката на Български морски флот.

Наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят 58 млн. лв. неустойка.

Задължение е да запазят 1 300 000  тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост трябва да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията започва едно лудо рязане за скраб на кораби и в крайна сметка тонажът на корабите се намалява до 900 хил. тона, посочи Симеонов в ефира на БНТ.

Вицепремиерът бе категоричен, че ако така предложените промени се приемат, спечелената победа от държавата отива в кошчето. Той сравни ситуацията със сюжета на филма "Спасяването на редник Райън" и я определи като спасяване на редник Киро (Домусчиев).

Валери Симеонов коментира още новия модел в работата на ТЕЛК, който беше обсъден вчера на тристранния съвет.

Има случаи на злоупотреби на цели села, основно ромски махали. Това говори за мащабна корупция, посочи той.

Вицепремиерът обясни, че ще се смени системата на формирането на ТЕЛК-овите комисии. Лекарите в нея ще бъдат избирани на ротационен принцип. Променя се и системата за формиране на процента инвалидност. Той вече няма да се изчислява на база натрупване на заболявания. Новата формула, по която ще се изчисляват процентите инвалидност, се базира на първо място на основното заболяване, заяви Симеонов.

Той отхвърли като фалшива новина това, че омбудсманът Мая Манолова е била изгонена от заседанието на тристранния съвет.

Форматът на Тристранния съвет е такъв, че той провежда заседанията си пред камерите, но в него участват точно определи членове, регламентирани от правилника. Омбудсманът трябва да има покана, уточни Валери Симеонов.

Вицепремиерът изрази опасения, че всички институции са се изредили да прегръщат козите, и попита дали след това тези хора са минали дезинфекция, защото така се разнася заразата.

Журналисти, динковци, опозиция и всякаква паплач и гмеж се въртят там, възмути се Симеонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови