Вицето Симеонов съзря руско-турски план срещу България

OFFNews 13 март 2018 в 16:33 4349 0

Вицепремиерът Валери Симеонов свърза нападките на руския патриарх Кирил към България с поредното провокативно изявление на турския президент Реджеп Ердоган, че "Кърджали е в нашите душевни граници".

Пред радио "Фокус" лидерът на НФСБ коментира отношението и на Москва, и на Анкара към държавата ни.

По повод визитата на "второразрядното съветско ченге и цигарен митрополит на Русия", той каза:

"Кога представителите на тази голяма държава ще започнат да се държат като демократични водачи, духовни, политически и т.н. Извинявайте, обаче на мен не ми се ще да подминаваме един друг факт, който беше засенчен от нелепото поведение на патриарх Кирил. И този факт беше военната демонстрация на Путин с демонстрацията на новите оръжия. От колко години не сме го виждали това? Това някак си изведнъж ни върна с половин век назад. Коя държава демонстрира най-новите си военни постижения през личността на президента? Нали някак си за мен това беше исторически необичайно и притеснително събитие".

Според него хората, които управляват Русия към настоящия момент не искат признание от България, а подчинение.

"Те искат слугинаж, те искат да ни унижат. А това няма как да стане", каза Симеонов.

Според него патриарх Кирил е дошъл у нас с предварително подготвен сценарий за разиграване на последвалия скандал.

"Забелязахте ли, когато си позволи той да отправи упрек към българския президент? В последните минути от визитата си при него. След това се качи веднага на автомобилите с охраната, с голямата охрана, внушаваща респект, охрана, с която се движеше, отърча на аерогарата и там вече на крачка от самолета си позволи да направи изявление, след което да се качи и да избяга. Истината е това, да избяга. Защо не го направи първия ден? Защо не го направи втория ден? Така че всичко това говори за предварително подготвена схема на поведение", категоричен е Симеонов.

По повод изявленията на силния човек в Анкара, вицепремиерът съзря опит за създаване на ислямска дъга на Балканите.

"Тук няма нещо ново, въпросът е защо точно сега, точно преди срещата във Варна и дали, още един интересен въпрос, и дали това негово изявление няма някаква връзка и с изявлението на патриарх Кирил, което беше аналогично. Там също имаше едни претенции, имаше едни агресивни искания към българската държава. В случая с Ердоган, макар да говори с такива по-меки духовни понятия, пак става дума за агресия. Аз не се наемам да бъда тълкувател на целите и на поведението на Ердоган, тъй като не ми е силната част външната политика. Но смятам, че между тези две събития има връзка и че спрямо България като държава, която не е в очакваните орбити на тези две големи държави – Русия и Турция, се прилага определен политически натиск", каза вицето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови