Владо Бучковски: Руското влияние и конюнктурната политическа ситуация пречат на отношенията на България и Северна Македония

OFFNews
05 октомври 2019 в 13:04 | 1805 |0

Заради руското влияние, но и заради конюнктурната политическа ситуация, в Северна Македония и България отново се събудиха сили, които пречат на сближаването на двата братски народа, коментира в интервю за БНР бившият македонски премиер Владо Бучковски.

„Онези сили от миналото, от времето на комунизма, социализма, които отдалечиха реално Македония от братска България, отново са събудени и влачат, преди всичко Македония, в нечии други прегръдки, а не в прегръдката на съвременна Европа. И се усеща тенденцията на руското влияние“, каза Бучковски в предаването „Събота 150“.

„Очевидно приближаването на Македония към преговори с ЕС, вече известното членство в НАТО, отново събуди сили, които искат в тази част на Европа, на Балканите, отново да се създаде дестабилизация“, добави той.

Според Бучковски  има тенденция в Македония отново да се събудят антибългарските сили, които изглеждат нервни от сближаването на двата братски народ. "Смятам, че по-малобройни сме онези, които искрено защитават договора, сключен от България и Македония преди 2 години. Но от друга страна имам усещането, че и в България част от сегашните политици се изплашиха от това, че окончателно ще бъде затворен Македонският въпрос и нещата ще се върнат в естественото им русло. Ние, естествено, трябва да сме съюзници, тъй като Македония, както го чувствам аз като македонец, няма по-голям приятел от България и братския български народ. Това очевидно пречи на някого и в Скопие, и в София“, заяви бившият премиер.

Бучковски посочи, че в България „има тенденция една група, която изгради политическата си кариера, отдалечавайки София от Скопие, не е щастлива от това, което се случваше през изминалите две години“ след подписването да договора за приятелство между двете страни.

По думите му македонското общество е възприело „негативно“ посланието от консултативния съвет при президента Румен Радев, че България подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО, но трябва да се очертаят „червени линии“, че евроинтеграцията ѝ няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

„Ние, ако сме приятели, трябва да говорим открито какво пречи на едните и какво на другите. На мен лично, като човек, който смята, че дава сериозен принос за изграждането на истинско партньорство и съюзничество и постоянно повтаря, че ние като македонци не може да имаме по-голям поддръжник от България, ми пречи, когато след кампанията за местните избори ще се отвори темата за Македония и, условно казано, ще се поставят червени линии. Няма необходимост от червени линии. Истинските приятели разговарят открито за евентуалните проблеми и общо ги преодоляват“, каза Бучковски.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !