Властта ще задължи частните болници да купуват лекарства с търгове

Георги А. Ангелов 15 януари 2020 в 17:05 2593 0

Кирил Ананиев

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще предложи промени в Закона за обществените поръчки с които частните лечебни заведения ще купуват лекарства с обществени поръчки, по същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения. Става въпрос за лекарства от позитивния списък, които се се плащат от Здравната каса. Ананиев ще поиска НАП да провери лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства.

Ананиев съобщи това в Народното събрание. Думите му са по повод на интервю на управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, че касата заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото на държавна.

“През 2019 г. лекарствен продукт е закупуван между 129 лв. и 1063 лв., сигналът за разликата в цените е постъпил от конкретен производител”, каза днес Дечев след среща със здравния министър и ГЕРБ. Той добави, че всички продажби, които са извършени от болниците към касата и касата ги е платила съответно са напълно съгласно действащата уредба. Той уточни, че лекарството е онкологично. 

Дечев обърна внимание, че тази година е бил въведен нов механизъм, по който НЗОК заплаща лекарствата и за първи път всеки един производител на лекарства получава информация в края на 2019 г. колко броя опаковки, от еди-кой си продукт, НЗОК е платила. Цените по които производителят е продавал на търговец на едро са еднакви за всички търговци, докато цените, по които касата е плащала, след като този търговец на едро я е продал на болниците, има огромна разлика и тя е от порядъка на седем пъти в повече, отколкото производителя на лекарството е фактурирал на търговеца на едро, обясни Дечев. Той обясно, че касата няма информация за това на каква цена доставчикът на лекарства купува от производителя, тъй като финансовите отношения са между болницата и касата.

Министър Ананиев каза още, че ще възложи на изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реинбурсиране на лекарствените продукти “да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък".

Промение с които е станало възможно купуването на лекарства без търг са направени в Член 5 от Закона за обществените поръчки, гласуван през 2016г. Предложението е направено между четенията от депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, като мотивът му е бил, че това е заложено в Европейска директива. Председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова уточни днес, че директивата “допуска такова изключение”, а няма задължителен характер. Тя заяви, че предложението е подкрепено единодушно от всички парламентарни групи.

От БСП заявиха по-късно, че предложението на Иванов не е подкрепено с нито 1 глас от парламентарната им група

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови