Властта тихомълком гради бежански центрове у нас, обяви БСП и поиска спиране на поръчката

OFFNews 24 март 2019 в 12:46 3455 0

"Настояваме обществената поръчка за изграждане на площадки за бежански центрове в общините Любимец, Елхово и Малко Търново да бъде отменена и питаме дали се крие информация за връщане на мигранти от Западна Европа - предимно от Германия?".

Това заяви говорителят на парламентарната група на "БСП за България" и водач на листата на левицата за европейските избори Елена Йончева на пресконференция.

В Елхово се подготвят площадки за 1632 бежанци, а това са почти 20% от населението на общината, каза Йончева и коментира, че това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа. БСП е против изграждането на подобни центрове, допълни тя.

"Не приемаме изграждането на бежански центрове, без да има необходимост за това", каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин. Той отбеляза, че в момента миграционният натиск по границата е нулев, а анализите не показват нова бежанска вълна в близко бъдеще.

Според него всичко се прави само, за да се усвоят евросредства.

"Прави се тихомълком, без да бъдат информирани гражданите и да бъде потърсено тяхното съгласие. Не е информирана и местната власт", уточни народният представител.

Той попита има ли връзка между обществената поръчка и решението на Съда на ЕС, позволило на германските съдилища да връщат мигранти в страните, през които са влезли в ЕС. "Опасяваме се, че това ще доведе до връщането на мигранти, а това противоречи на българския национален интерес", категоричен бе Вигенин.

"БСП не просто се обявява против тази обществена поръчка, но и ще подкрепи протестите на жителите на трите общини", категоричен бе той и се обърна към бизнеса с призива фирмите да бойкотират поръчката, ако правителството не я отмени.

"Ще подкрепим недоволството на гражданите да не се реализира поръчката за бежански център в Елхово, тя е скандална", каза общинският съветник в Ямбол и председател на БСП в града Катя Георгиева. И за нея поръчката е скандална.

Прeз 2016 г. МВР имаше подобни намерения, жителите от област Ямбол реагираха изключително гневно и всичко спря.

„Миналата седмица разговаряхме с много граждани. Те са гневни, защото никой от местната власт не е разговарял с тях, никой не е обяснявал какво ще се случва на територията на Елхово. Отново се надига протестна вълна. За съжаление се появяват и доста радикални послания", коментира Георгиева.

Общинският съветник от БСП Димитър Загоров потвърди, че в Елхово са много притеснени и че тревогата нараства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови