Военното министерство обяви: Пилотите са причинили катастрофата на Ми-17

OFFNews 31 юли 2018 в 12:19 9665 1

Военното министерство обяви: Пилотите са причинили катастрофата на Ми-17

Загуба на рефлексите на пилотите е причина за катастрофата на вертолета Ми-17, който се разби през юни в авиобаза Крумово и загинаха двама пилоти. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от БНТ.

Версията военното министерство за катастрофата взе обрат, след като първоначално военният министър Красимир Каракачанов обяви, че най-вероятната причина за авиоинцидента е механичен проблем в опашната част на машината. След като стана ясно, че хеликоптерът е преминал ремонт в държавното дружество "Терем", версията на МО за катастрофата започна да се изменя. От ръководството на ведомството намекнаха, че все пак може да става въпрос за пилотска грешка. 

Инцидентът дойде в момент, в който военните пилоти летят под стандартния минимум часове. 

"На всички е ясно, че състоянието на летателната ни техника не е най-доброто и министерството предприе необходимите мерки за възстановяване на летателната годност не само на хеликоптерната авиация, но, както е известно, с подписването на Договора за интегрирана логистична поддръжка на МиГ-29 до 2021 г., а предстои работа по сключване на Договор за поддръжка и за възстановяване на летателната годност на щурмовата авиация Су-25", заяви зам.-министърът на отбраната.

В същото време от прокуратурата категорично изключиха възможността за пилотска грешка и обявиха, че мнението на Министерството на отбраната за инцидента ще бъде взето предвид, но решаваща за разследването ще бъде техническата експертиза. 

Същевременно Министерството на отбраната ще отдели 31 млн. лв. за ремонта на старите съветски вертолети на въоръжение в Българската армия, става ясно от проект, оповестен от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови