Войводиново е само началото. Ако политиците не реагират, ще пламнат цели региони

OFFNews 12 февруари 2019 в 12:13 7484 1

"Кризата с криминогенната обстановка в пловдивското село Войводиново, както и последвалото социално напрежение и протести са вследствие на липсата на стратегическа политика за селските региони. Това е само началото - Войводиново е символ на натрупани през годините проблеми, неглижирани от политиците през всички правителства особено от 2006-а година насам, когато България стана член на ЕС."

Това се казва в позиция на Асоциацията на българските села по повод напрежението, отприщено след боя над командоса Валентин Димов през януари. Избухнаха протести, а ромите избягаха от селото. Част от незаконните им къщи бяха съборени, а преди дни голям пожар изпепели цех за месо, в резултат на което 300 души ще останат без работа.

"Липсата на специализирана селска полиция, за която Асоциация на българските села настоява от 5 години и проведе редица национални и регионални кампании е една от причините за достигане до ескалация и конфликти, подобни на тези в село Войводиново - се казва още в позицията. - Продължаващото неглижиране на проблемите на ромското население, липсата на стратегия за интеграция във форми на заетост в селското стопанство и обвързаност на социалното подпомагане с ангажименти за образование и трудова дисциплина, доведоха до началото на една тенденция, която тепърва ще се проявява през следващите години. И докато усилията на политическата власт са насочени в усвояването на средства чрез проекти по европейските фондове, то много повече средства в размер на стотици милиони, ще бъдат загубени от липсата на адекватна политика за селските райони и регионалното развитие. Косвените загуби и щети за държавата ще бъдат в размер на милиарди."

Все още има малък шанс, при реализация на политическа воля, най-мрачните прогнози за рисковите селски региони да не се сбъднат - допълват от АБС, но прогнозират, че "ако днес е Войводиново, в следващите години ще пламнат цели региони".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови