Воля пак с БСП, обвини ГЕРБ, че „генерира само лобистки закони“

Мнозинството обаче отхвърли Закона за жестомимичния език и хората с увреждания пак са извън дневния ред

Антония Чорева 07 юни 2017 в 11:47 6037 6

Снимка БГНЕС архив

Депутатите не приеха Закона за жестомимичния език, един от първите законопроекти, които се гледат в този парламент. Законът е на БСП, ГЕРБ го определи като недобър и неточен, а партията на Марешки Воля застана на страната на БСП за втори пореден път, макар да беше дала заявка, че ще подкрепя мнозинството. 

Макар и да не е спорен, законът, вкаран от групата на БСП, пак успя да скара депутатите. Повече от два часа те разискваха по закона.

От трибуната се чуха мнения от страна на ГЕРБ, че законът на БСП е схематичен, непълен и недовършен.
БСП се защити на няколко пъти и отвърна, че дори и да е така, е по-добре законът да бъде приет и между първо и второ четене депутатите и политическите сили да се обединят и да направят един добър закон в полза на хората. Крум Зарков от БСП изтъкна, че само две страни в Европейския съюз - Люксембург и България, нямат Закон за жестомимичния език и това създава пречки на хората с увреждания да бъдат интегрирани.

„Хубаво е, че имате идеи. Не е важно количеството, а качеството на внесените законопроекти. Законотворчеството не е състезание”, каза Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Валери Жаблянов от БСП обаче отговори, че не се мисли за хората със слухови проблеми, а отново се „опира до обикновен партиен егоизъм“.

В защита на законопроекта си от БСП се изказа и Георги Гьоков, който призова да се приеме законът, обяви, че парламентът работи странно и отхвърля неща, вместо да ги подобри. Депутатът и параолиемпиецът с увреждане Михаил Христов призова: „Дайте да направим закона по-добър заедно, какво го критикувате“, като дори добави, че не може да гледа какво се случва в залата и иска да напусне.

Хасан Адемов от ДПС изрази гледната точка на неговата група: „ДПС ще подкрепи Закона за жестомимичния език с уточнението, че в него има много неточности и искат да се направят много промени между първо и второ четене“. „Ако има воля в Народното събрание, различията могат да се преодолеят“, категоричен беше Адемов, който е шеф на социалната комисия в парламента.

Още по време на дебатите ГЕРБ обяви, че ще се въздържи, защото не може да приема „неточни закони“, все пак поздрави БСП за инициативата и ги насърчи да направят обсъджания и работни срещи и да подобрят закона.

В края на изказванията депутатът от групата на Марешки Воля Андон Дончев обобщи какво е видял днес в парламентарната зала: „Видях две страни на залата. Едната страна се изтъкна, че е работещата и създава, макар и бавно, само перфектните закони (визирайки ГЕРБ). Другата страна създавала неработещите закони (визирайки БСП). Това, което виждам аз реално обаче е, че от едната страна (гледайки групата на ГЕРБ) се генерират, макар и бавно само лобистки закони.

След това при гласуването на Закона за жестомимичния език стана ясно, че ГЕРБ са удържали на думата си и заедно с коалиционния си партньор са се въздържали, тъй като таблото отброи 104 гласа „въздържал се“. А БСП, ДПС и Воля са гласували „за“ със 102 гласа, един депутат беше „против“.

А иначе Закон за жестомимичния език е необходим и предвиждаше

Закон за жестомимичния език в България няма. По изисквания на Европейския съюз такъв закон трябва да се приеме. Законът на БСП е кратък. А в него се предвиждаше да се обучват преводачи на жестомимичен език, като за тях се създава и специален Национален регистър. Предвиждаше също глухите и тежкочуващите с повече от 55 децибела да имат право на целева помощ от държавата за използване на превод от и на жестомимичен език. Законът въвежда и обучение на децата с увреден слух в училищата и урежда преводач-асистент на жестомимичен езикк дори в класа да има и само едно дете с увреден слух.

Макар и кратък и с много липси в него, законът на БСП беше отхвърлен.

Сега България отново е сред единствените страни в Европейския съюз, която няма Закон за жестомимичния език, което е пречка хората с увреден слух да бъдат по-лесно интегрирани в обществото.

Реакция

След отхвърлянето на закона председателят на Съюза на глухите в България Николай Нинов коментира: „Изразявам огорчението си от това, че не се даде възможност проектозаконът да бъде обсъден на следващо ниво. Това е пропусната възможност и отлагане във времето и това много ме притеснява“, каза още той. По неговите думи хората с увреден слух ще продължат да бъдат изолирани. „Правата, гласувани в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, все още няма да могат да се приложат в България“, допълни Нинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

07.06 2017 в 14:08

Потресен съм от заглавието на тази новина. От всичко важно относно закона, Чорева или редакторът са избрали да завъртят интрига около Марешки. Усилено се стремят към дъното на журналистиката.

12001

3

Севтопол

07.06 2017 в 13:30

Валери Жаблянов от БСП обаче отговори, че не се мисли за хората със слухови проблеми... Как пък точно сега се замислихте бе,другари? Добре,това било директива на ЕС.Вие пък откога харесвате директивите на ЕС? Дръжте си на своето – щом не може за санкциите към Русия и кривите краставици, значи и за глухите не може.Точка.