Воля все пак се връща в парламента, но не за маловажни дебати

OFFNews 14 март 2019 в 19:34 2901 3

Веселин Марешки

Снимка Нова тв

Идеята засега е депутатите на партията да ходят на работа, но да не участват в маловажни по тяхна оценка дебати, заяви пред Нова телевизия лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки .

Той обясни, че важните за хората теми са съвсем различни от тези, които основно обсъждат управляващите. Като илюстрация Марешки посочи кой от кой от „семейство Станишеви“ ще води листата на БСП и кой от „запаса политически измамници ще води някаква тяхна листа, която не е ясно каква е“, визирайки „Обединените патриоти“. Според него „дребнотемията“ от 30 години били едни и същи, и посочи случая с инициативата да се опростят 8 милиона лева дългове на Главното мюфтийство, което било разиграване на сценка. А чрез сценката целта била ГЕРБ да направи услуга на явния и на неявния си коалиционен партньор.

И ако по-рано през деня партията на Марешки бе обявила, че напуска заседанията на парламента, с което постави осигуряването на кворум в пленарната зала в зависимост от ДПС, вечерта лидерът й разкри, че всъщност окончателно и конкретно решение все още няма. То зависело от разговори с ГЕРБ, които се очаквали в сряда другата седмица.
По време на въпросните разговори „Воля“ смята да постави условия на управляващите, за да останат депутатите й в парламента. Сред тях са спирането на преговорите за покупка на военни самолети и активна работа до края на мандата в сферите на образованието, здравеопазването, вътрешната сигурност, каза Марешки. На въпрос защо по-рано днес бе обявено, че депутатите на партията излизат от парламента, без да има окончателно решение, той подчерта, че целта била управляващите да бъдат събудени, за да слязат на земята.

„Аз, като ходя, навсякъде ме питат за пенсии, доходи, демографската криза, защо лекари напускат“, това за него е дневният ред на гласоподователите. Затова и от ГЕРБ щели да изискат в останалата половина от мандата да се осигурят условия за достоен труд на лекарите, които напускат страната, да не се събират пари за кувьози, да се осигурят полицаи във всички села и достъп на всички хора до лекарства.

„В тази ситуация има две опции - да се отиде към избори с неработещо междувременно служебно правителство и страната да потъне в хаос, и да се състави нов парламент в същия състав, или да се поставят условия на управляващите сега“, обясни Марешки. А това „Воля“ щяла да направи.

След срещата с ГЕРБ ще бъде взето и конкретното решение за бъдещото поведение на партията, стана ясно от иначе обърканите му обяснения. Но не се разбра дали тя вече е насрочена. Партийният водач за пореден път изтъкна как трябва да се решат някои проблеми – например, цените на горивата да се свалят чрез създаването на верига държавни бензиностанции и горивото да струва няколко стотинки като в Иран, където той ходил на посещение и за което разказал на Борисов още когато преговаряли за сформиране правителство.

„Чакаме сряда да видим дали още 2 години ще се занимаваме със същите неща. Аз нямам нужда от шум, аз съм с най-висок рейтинг в парламента“, заключи Веселин Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови