Вотът на недоверие беше отхвърлен (видео)

Ирина Евгениева 21 юли 2020 в 11:39 7313 2

Вотът на недоверие към кабинета "Борисов" 3, внесен от Корнелия Нинова и депутати от БСП, беше отхвърлен. 

Гласуваха 237 народни представители, като "за" са 102, "против"- 124 и "въздържали се" 11. 

С кворум от 193 депутати започна днешното извънредното заседание на парламента точно в 11:30 часа. 

Вотът на недоверие се счита за приет, ако за него са гласували повече от половината от всички народни представители, а именно 121. 

Правителството получи подкрепа от всички 94 депутати на ГЕРБ в залата, както и на всички 21 депутати от патриотите. За оставането на кабинета гласува и 1 депутат от "Воля" - Веселин Марешки.

77 депутати от БСП и 24 от ДПС гласуваха против.

От независимите депутати 1 гласува за вота на недоверие, а 8 бяха против. 

В началото на извънредното заседание депутатът от БСП Филип Попов поиска премиерът Борисов днес да присъства в пленарната зала.

След като беше отхвърлен вотът, парламентарната група БСП веднага напусна залата.

"Гласувах срещу вашия вот заради 3 причини - лъжа, глупост и омраза. Вие с вашия вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Правите го заради вашата неосъществена лидерка", заяви Маноил Манев от ГЕРБ.

Вотът на недоверие беше внесен на 17 юли 2020 г. от БСП. Недоверието на опозицията към правителството е заради провала му в противодействието на корупцията. Това е петият вот на недоверие, който социалистите внасят в 44-ия парламент срещу третия кабинет на Бойко Борисов и вторият на тази тема. Според парламентарната процедура гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вчера на извънредно заседание на парламента имаше дебати, които продължиха два часа

По-рано тази сутрин лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че 11 депутати от групата ще гласуват "въздържал се" на вота, а самия той ще гласува "против". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови