Вотът в Кърджали този път няма да е само етнически

Осем мъже са се устремили към кметския стол в „столицата“ на ДПС, жените са в листите за съветниците

Вилдан Байрямова 12 октомври 2019 в 07:45 9493 0

Снимка offnews.bg

Макар през четири години да повтаряме, че избори има в София, Кърджали и в тази демократична страна, този път изобщо не е така. И доста време мина след крилатата фраза на Георги Първанов, тогава лидер на БСП, че вотът в родопския град е като Сталинградската битка. Няма битка, нито дебат за развитието на общината. За сблъсък на идеи и платформи не се и говори, пък и никой не пита.

Докато в София Ангел Джамбазки си позволи да покани конкурентите си на групов тест за наркотици и други зависимости, очевидно провокираният от това Волен Сидеров отиде по-далеч и настоя за още по-дълбочинно проучване на личното пространство на кандидат-градоначалниците: „Кандидатите за кмет на София да докажат с медицинско изследване дали са хомосексуални или бисексуални… Поставям обаче и изискване към всички кандидати за кметския стол на столицата от мъжки пол да се подложат и на медицинско изследване на сфинктера, което да докаже дали са хомосексуални или бисексуални, и ако са такива, да го обявят публично, за да не стават жертва на рекет и изнудване“.

За вота и халвата

В Кърджали е съвсем различно. Без кръвни проби и бъркане в човешките отвърстия. Демокрацията е в ход, толерантността също така. И затова нивото на „дебата“ опря до халвата. На селски събор уж случайно се засякоха настоящият кмет (в изборен отпуск) от ДПС и вечният губещ такива избори, кандидатът на БСП. Та срещнаха се двоица на събора и се обзаложиха на кила халва.

Халва, хора. Не програми и проекти. Не обещания за светло бъдеще и не смъртоносни копия в сърцето на корупцията. А Кърджали бе обявен за стратегически важен регион още от режима на Тодор Живков, с тежки белези и след онова време, с които политиците умело се заиграват.

Ето как протече един ден от предизборната кампания в селото, където кметът с четири мандата зад гърба си и вечният кандидат за поне един си дадоха среща, както услужливо отбеляза една регионална медия: „Традиционният облог на събора в село Брош: 55 кг халва от инж. Хасан Азис, ако кандидатът на ДПС за кмет на Кърджали спечели изборите; 56 кг халва от Милко Багдасаров, ако кандидатът на БСП за кмет на Кърджали спечели изборите. С доброто си чувство за хумор Багдасаров коментира: „Тъй като халвата е за хората, припомням думите на Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече!“.

Безпрецедентната среща на опонентите отекна и във Фейсбук: „МИЛКО БАГДАСАРОВ ОБЕЩА ! ЗАЛОГА Е: 56 КГ ХАЛВА ЗА ЦЯЛО СЕЛО ПРИ ПОБЕДА НА БАЛОТАЖА С КАНДИДАТА ЗА КМЕТ НА ДПС ХАСАН АЗИС! При случайната среща с кандидата за кмет на ДПС Хасан Азис МИЛКО БАГДАСАРОВ,кандидат за кмет от коалиция БСП ЗА БЪЛГАРИЯ обеща при победа да почерпи всички жители! Днес бе традиционния събор на селото,откъдето е и нашата кандидатка за общински съветник САДИФЕ,най-добрата халваджийка в региона.ЗАЕДНО с нея бе и Гюлбеяз - кандидатката ни за кмет на съседното село ЕНЧЕЦ.
Ние жените социалистки отново бяхте там , хем да се видим, хем и да помогнем...“ (публикуваме без редакционна намеса).

Общо осем са претендентите за кметския пост в Кърджали.

А битката няма да е между ДПС и БСП, напротив, нито между ДПС и ГЕРБ, макар премиерът Борисов да твърди това. Не и в Кърджали. И Багдасаров едва ли има шанса да се добере до балотажа, ако има изобщо такъв, и проблемът не е в стопения му електорат. Електоратът на всички е някъде на гурбет из Европа. Добре, че този път училищният директор, бивш депутат от ерата на Орешарски и неизменен областен лидер на местната левица се е сетил да стъпи на село. Защото винаги селските избиратели решават вота и това не е новина.

А в областния град, който поне засега е единствената крепост на ДПС в страната, не се забелязва кампания. И да я има, може би трябва да се досещаме за нея. Иначе две телевизии опитаха да излъчат нещо като диспут между трима от кандидатите. Ама наистина нещо като диспут, защото такъв пак нямаше. При първия най-респектиращият момент беше този, в който настоящият областен управител Никола Чанев връчи фенерче на все-още-кмета и претендент за 5-и мандат Хасан Азис, а Багдасаров се усмихваше широко, както винаги. А при втория - шумотевицата на агитките и сгрешеното име на града върху знамената на една от тях.

Фенерче, защото над 16 години градът тъне в тотален мрак и вечер гарантирано можете да се сблъскате с двукрака светулка-мутант, може да е комшията ви. Или да се претрепете в рязко насечените тротоарни терени, или в най-добрия случай да прегърнете дърво. Особено ако ви е погнала глутница бездомни кучета.

В абсурдна тъма е и онзи участък от трансграничния коридор, който свързва Северна Европа с Гърция по пътя за ГКПП Маказа-Нимфея и минава през града, за потрес на чуждите и наши туристи. Деца от училищата са оборудвани от грижовните си отци с начелници като онези миньорските, или си светят с телефончетата и се движат на тумби в непрогледната тъма. И не са само учениците от втората смяна, всички жители са.

Има обаче надежда, че тази зима добрите хора в този град няма да бродят в мрака – започна осветяването на града с, както казва Азис, най-модерното в страната осветление със смарт-лампи. Ако грейне градът, сигурно водосвет и курбан ще има в комплект, гаранция. Кърджали е прокламиран от кмета си като европейска столица на толерантността и религиите са в особен синкретизъм, поне духовните им водачи демонстрират единодействие.

Играчите в мача

Не, не иде реч за възкресения ФК „Арда“ на Румен Гайтански-Вълка с някой друг отбор, не. Иначе мачовете на „Арда“ са новина №1 в и за Кърджали. Той Вълка вече се е установил трайно в новото си леговище (с подставени лица, разбира се) и със сигурност е доволен от сделката със „златните парцели“ край Водното огледало на река Арда и с нищоправещата фирма „Пътстрой инженеринг“, и ред други, но това е друга тема. Която пак е свързана с градоначалника и онези над него, но и това е друга тема.

Хасан Азис, кмет с четири мандата на плещите си и заместник на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, е основният играч отново и на тези избори. Той откри кампанията си с молба за прошка, без да е Байрам. „Искам прошка от всички кърджалийци! Тези, които са тук и тези извън Кърджали. Ако през последните 16 години като кмет не съм успял да видя техните очи, да достигна техните сърца и да почувствам тяхната болка. Три думи ще произнасям в началото на всяка среща и събрание с избирателите до края на кампанията - прошка, благодарност и подкрепа!“, с вълнение изрече Азис.

Но там беше само активът на партията, който се трогна дълбоко и го аплодира, но онези, които крещящо се нуждаят от това интимно признание, ги нямаше. А всъщност всички в Кърджали искат едно – чист и светъл град с хубави улици, без глутници бездомни кучета. Бизнесът, разбира се, иска повече, поне прозрачност в поръчките и достъп до тях, без да се налага да влиза в несиметрични равнобитки с обръчите от фирми.

През 2015 година Азис спечели 59% подкрепа. ГЕРБ отнесе 27 %, а БСП едва 8 %. Преди това, през 2011 Хасан Азис получи кметския пост с 54 % от вота, ГЕРБ извоюва 20,65 %, а Милко Багдасаров от БСП - 20,12 %.

Никола Чанев, кандидатът на ГЕРБ, дойде от гражданската квота на Бойковата партия, но вече е партиен кандидат. Той е областен управител, преди това беше на високи позиции в местната НАП. „Кой обича данъчните, бе“, казват скептиците. Обаче човекът знае как се събират пари и как се управляват, вероятно. Последното ще е сложно, като се знае халът на общината с тежките ѝ борчове в милиони.

Радослав Милев е отново кандидатът на Демократична България, досегашен общински съветник. Лидер на местната структура на ДСБ и бизнесмен, фокусиран в хотелиерството и ресторантьорството. Последното му се отдава доволно добре, за разлика от партийното строителство в региона, каквото на практика няма.

И партията на Веселин Марешки „Воля“ си има състезател – управителят на аптеките му в Кърджали Иван Кадънков. Една от въпросните аптеки се помещава в имот на родителите му. Да е известен този млад мъж с нещо друго, не е. Не се чува и за срещи с избиратели, но те са заети да продават евтините лекарства и това очевидно е достатъчно.

А пък този път СДС си има кандидат, това е гръм от ясно небе! Никой не знае какви са остатъците от „синята идея“ в Кърджали, след като лидерката им Дора Христова преди години предаде хардлайнерите и се гушна с ДПС – официално, публично, по избори тя заявяваше горещата подкрепа на партията си за кандидатите на Движението. Доста преди това на една конференция почти всички участници демонстративно напуснаха форума и я презряха. Сега обаче бившият областен шеф на МВР от времето на вътрешния министър Богомил Бонев (в кабинета на Иван Костов) Иван Коларов се е втурнал към кметския стол.

За кандидата на ДБГ Стоян Георгиев сякаш няма какво да се каже. Досега бе общински съветник от т.нар. Реформаторски блок заедно с Радослав Милев. И толкова.

На тепиха са ДПС и ДОСТ, и това е битката за Кърджали

И в двете централи са еднакво наелектризирани. Противоборството е между политическите поклонници на Анкара ДОСТ и  познатото ни от 30 години ДПС.

Партията на поредния отцепник, по-точно на прокудения от ДПС и приютен в турското посолство в София Лютви Местан, издигна бившия депутат Мехмед Ходжа. Още във времето, когато беше областен лидер на партията, на една конференция в присъствието на тогава оперативния върховен председател Ахмед Доган, той дръзна да повдигне въпроса за признаването на статут на национално малцинство за турците в България. В отговор Доган кипна на трибуната на форума и извади хилядарка, и се зарече да я даде на онзи, който му каже сега и тук дефиницията за национално малцинство. Е, нямаше кой да дефинира сложното понятие. То и досега няма автор, дори в Рамковата конвенция за защитата на националните малцинства няма определение.

Тогава инициаторът Мехмед Ходжа си подви опашката, но пак я вирна – покрай новия си лидер Местан. И се втурнаха тази година да правят национална подписка с това искане. Много преди последната си активност Ходжа наистина се бе отцепил от ДПС и основа Партията на демократичните промени, която претърпя фиаско и потъна в забвение. А той самият се озова гурбетчия по строителните обекти в Израел за години и по-късно се установи в Турция, после взе да се заседява в родното си село. Да е живял в град Кърджали не е известно. В профила му във Фейсбук, създаден миналата година, пише, че живее в Одрин и е пенсиониран учител.

В сайта на ДОСТ е публикувано негово кандидатско обръщение, но не се е чуло за срещи с граждани, вероятно предстоят. Момчетата работят предимно по селата. Там са важните избиратели. А и Ходжа предпочита да разговаря на турски език, добър му е. Но в Кърджали живеят твърде много етнически българи и никой не следва да игнорира това, защото е престъпно.

И така, като никога вотът за Кърджали няма да бъде само етнически – българи срещу турци. Да, този факт е срамен и унизителен и за двете "страни", които всъщност са винаги и навсякъде заедно, и де факто са едно цяло в битието, но по избори етническата карта играе за "нашто момче". Този път и турските гласове са разделени. А може би това е нормалното - Конституцията не позволява етническите партии. Но срещу етническия вот и тя е безсилна. Друга е темата, че ГЕРБ успя да привлече етнически турци в себе си. /Простете за повторението на "етнически", в случая е някак неизбежно/.

Опит за разцепването на турските гласове бе направен от ДОСТ и по време на кампанията за парламентарните избори през 2017 г. При полицейска акция в Кърджали на 5 март бяха иззети 400 торбички, пълни с хранителни продукти, върху които бе отпечатано логото на обединение ДОСТ и номера му в бюлетината. Полицията нахлу в склад в района на ж.п. гарата и на място откри 300 торбички, пълни с хранителни продукти от първа необходимост – олио, фасул, брашно и други насъщни.

Още 100 торбички на ДОСТ със същото съдържание бяха намерени в микробус с кърджалийска регистрация. От партията обявиха, че подготвяли пакетите с храни за раздаване след парламентарните избори. Тогава не стана ясно защо върху торбичките беше изписан номер 13, под който ДОСТ фигурираше в бюлетината. Сигурно, за да знаят получателите кои са им благодетелите.

Същата година през октомври по искова молба на главния прокурор Сотир Цацаров Окръжният съд в Пловдив прекрати регистрацията на фондация, от която ДОСТ бе получила незаконно 100 000 евро. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и използването им с цел агитация и склоняване на български граждани да гласуват в полза на определена политическа партия е нарушение на закона, бе посочено тогава в решението, което не подлежеше на обжалване.

ДОСТ залага на подписката за статута на национално малцинство и бута тънката струна на „защото сме турци и сме в опасност да ни сменят имената“. Подобни диалози се чуват навсякъде из града. 

Но в края на март тази година Цацаров разпореди на Върховната касационна прокуратура да извърши проверка дали дейността на партия ДОСТ съответства с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

Така трябваше да се установи има ли наличие на предпоставките за изпращане на искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическата партия и дали има данни за подаване на иск до Софийски градски съд за разпускане на партията.

Причината за самосезирането на главния прокурор бе съдържанието на публикувана декларация на партия ДОСТ от 26 март т.г., която е за организиране и провеждане на "Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство". Повод бяха и публични изявления в тази насока на председателя на партията Лютви Местан. Какво стана с тази проверка, още ли върви... Подписката си тече и притеснени от нов "възродителен процес" я подкрепят.

В точка 7 на агитационната листовка, разпространявана сред жителите на етнически смесените райони, пише: „Ще бъдем интегрирани във всички сфери на обществено-политическия живот и в цялата йерархия на отделните власти съобразно професионалните си качества без дискриминация на етническа и религиозна основа“.

Ами нали интеграцията е въпрос на лична амбиция, образование и доказване на качества, бе, ага. Съвсем друг е въпросът за калинките във властта, но явно на всички им се харесва тази концепция, пуснала корени и в Кърджали, в София и навсякъде в тази демократична страна.

Прогнозите

Според проучване на „Маркет Линкс“ (направено по поръчка на бТВ) кандидатът на ДПС Хасан Азис получава подкрепата на 51 % от избирателите. Следват го Никола Чанев от ГЕРБ с 20% и червеният Милко Багдасаров с 12%. ДОСТ не фигурира никъде.
Проучването е проведено сред 362 пълнолетни лица в периода 26 септември - 2 октомври по метода на прякото интервю. Едва 42% от избирателите са решени да гласуват, 44% вероятно ще отидат до урните, а 8% не искат и да чуят за бюлетини.

Прогнозата на социолозите за подкрепата за общинските съветници в Кърджали сочи 55% за ДПС, за ГЕРБ 19 % и за БСП 11 %.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови