Все повече СРС-та се прилагат, но намаляват исканията за употребата им

Георги А. Ангелов 03 юли 2020 в 11:54 3054 0

Използването на Специални разузнавателни средства се увеличава, като същевременно намаляват исканията на органите за прилагането им пред съда. Тези изводи може да се направят след приемането на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през миналата година, който парламентът прие днес без дискусия.

През 2019 г. са използвани СРС за 3310 лица. За 3569-те процедури са изготвени 6039 искания за СРС, по които съдиите са постановили 643 отказа. В 259 случая специални разузнавателни средства са използвани за установяване на лица, за които е имало основание да се предполага, че подготвят или са извършили умишлено тежко престъпление. През миналата година най-много СРС - 48,78 процента, от общия брой са били приложени във връзка с деяния, свързани с наркотични вещества.

Според авторите на доклада, анализът показвал, че броят на лицата, спрямо които се използва СРС, се запазва приблизително еднакъв, а в същото време са завишени критериите при издаване на разрешителни за използване на специалните средства.

През 2018 г. са използвани СРС по отношение на 3046 лица. Ако сравним с 3310 лица през миналата година, това е увеличаване със 7,98 %. През 2017-а са следени или подслушвани 2748 души, което е увеличение със 16,98 % за две години. “Ако някой смята, че това е тенденция, която не следва да се анализира, ми се струва, че това е грешка“, коментира пред БНР числата адвокат Александър Кашъмов.

След разширяването на достъпа на МВР до трафични данни заради коронавируса, сега се правят сериозни законодателни опити от страна на ВМРО за ограничаване на свободата на словото заради т.нар. Дезинформация, заяви Кашъмов от Програма "Достъп до информация". 

Какво е СРС

СРС са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети. Оперативните способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията, и компютризираната информация, контролираната доставка, доверителната сделка и разследването чрез служител под прикритие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови