Всички инвестиционни намерения за горене на отпадъци ще минават през ОВОС

Ирина Евгениева 20 февруари 2020 в 18:34 2248 0

Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо четене законови промени, които предвиждат всички инвестиционни намерения за изгаряне на отпадъци да преминават през задължителна оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). 

Законовите промени бяха подкрепени от всички участвали в днешното заседание членове на комисията.

Председателят на парламентарната комисия Ивелина Василева акцентира, че по този начин ще се внесе успокоение сред обществото, което е силно обезпокоено от случаите на нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

По този начин ще се гарантира превенция на всички възможни рискове, които могат да възникнат за околната среда и човешкото здраве, обясни Василева.

"БСП за България" ще подкрепи тези предложения, съобщи Манол Генов, заместник-председател на комисията.

Правим тези промени с пълно съзнание, че дори и досега действащият закон е достатъчно добър, но ще подкрепим това предложение, защото искаме адекватен контрол, каза Атанас Костадинов от БСП.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също е съгласен със законовите промени.

Представителите на природозащитните организации обърнаха внимание, че в закона термините трябва да бъдат стриктно формулирани.

Има практика на Европейския съд, която приема, че терминът „обезвреждане“, който е използван в закона, би следвало да включва както „обезвреждането“, така и „оползотворяването“ на отпадъци, обясни Радина Стоилова, адвокат на „Грийнпийс“ и „За Земята“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови