Всички обичат Делян: ГЕРБ бламираха Борисов и не гласуваха оставката на Добрев

OFFNews 04 октомври 2017 в 11:31 12604 10

Снимка Архив

Парламентът отхвърли депозираната от Делян Добрев оставка. Така той остава народен представител, след като част от депутатите от ГЕРБ решиха да не се съгласят с лидера си и премиер Бойко Борисов, който заяви, че оставката е морален акт. 

97 депутати гласуваха "за" оставката, а против нея - 99. Въздържаха се 19 депутати. Срещу оставката освен от ГЕРБ гласуваха и депутатите от Обединени патриоти и Воля, като част от националистите и депутатите на Марешки гласуваха "въздържал се". ДПС заявиха, че ще подкрепят напускането на Добрев. За собствената си оставка гласува самият Добрев наравно с депутатите от БСП.

Емоционални изказвания предшестваха гласуването в пленарна зала, които бяха поведени от депутата от ГЕРБ Спас Гърневски.

"Деляне, приятелю, моля те, не отстъпвай мястото си! Ти си нужен на този парламент, ти си нужен на България! Моля те, оттегли оставката си", каза той, който след като слезе от трибуната, прегърна Добрев. 

Защитата премина в атака, след като колегата им Антон Тодоров отправи запитване към лидера на БСП Корнелия Нинова участвала ли е в приватизацията на държавното предприятие "Техноимпекс".

"Аз съм като мумията - не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените", заяви той. 

Валентин Николов направи философски обобщения, че съществуват творческа и деструктивна сила. "Творческа сила, която поема отговорности, и деструктивна, която разваля всичко това, което създава паралелни образи, паралелни държави. Творческата сила е, с която Делян винаги е можел да решава натрупаните проблеми в енергетиката, която беше фалирала, когато дойдохме, така както той успя на неговото име да спечели изборите в Хасково. Когато създаде един модел, който можеше да работи добре, дойде деструктивната сила, която започна да руши", след което също отправи приятелско обръщение:

Деляне, приятелю, ние се нуждаем от теб и се надявам да останеш тук, защото се нуждаем от теб. 

Тръгнали сте срещу влак, а се намирате в "Москвич", включи се народният представител Тома Биков от ГЕРБ, който обвини БСП в черен пиар. Той нападна социалистите, че унищожават кадърните и компетентните хора, както са правили и на 9 септември. 

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП подчерта, че оставката на Добрев е личен акт и негово собствено решение и призова тя да бъде гласувана. Колегата му Славчо Велков го призова да постъпи като "млад, достоен мъж" и да се оттегли, така както е заявил след среща с премиера.

Г-н Жаблянов, не се ли срамувате, че съпругата ви източва пари от Министерството на образованието, скочи Снежана Дукова от ГЕРБ. 

Самият Делян Добрев отговори на Антон Кутев, който преди това обясни, че срещу колежката му Елена Йончева е имало атака: „Една дума не съм казал срещу г-жа Йончева, защото просто няма нужда. Моето участие в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу никой не съм казал дума, за да го оклеветя. Ако парламентът се превърне в това да се мятат кал и компромати, той на мен няма да ми липсва“, каза Добрев.

Делян подаде оставка, защото е един морален човек, защити го и Цвета Караянчева и го призова:

„Деляне, от името на моята структура в Кърджали, от името на твоята структура в Хасково, ти нямаш право да излезеш от този парламент, защото, г-н Велков, Делян е качествен човек“, каза тя и посочи, че за Добрев в Хасково са гласували над 38 хил. души и той не трябва да напуска, „за да угоди на Йончева или някой друг“.

„Кой ще бъде следващият, ако Делян даде оставка, ние не даваме Делян“, каза тя.

Вежди Рашидов поиска дебатът да бъде прекратен. Той обясни, че синовете му са напуснали страната заради постоянното хвърляне на кал. По същия начин в парламента се прави опит „да намачкаме един млад човек“.

„Забравихте Моника, не Люински, а Станишева, която разпределяше рекламните порции на България и създаваше медийни групи, които не ме оставиха и мен на мира. Днес Хохегер е в затвора, Моника и Дивизиева са в Брюксел“, каза той.

Ексминистърът на културата също се обърна към Добрев: „Деляне, не е личен акт, ти си народен избраник, нямаш правото да си подаваш оставката. Народът ще ти поиска оставката, като дойде времето. Гледай си работата, не хващай като мене рак от емоционалност“.

Делян Добрев отново излезе на трибуната и обясни, че подава молба за напускане заради клеветите срещу него в последните 10 дни. Той каза, че БСП са успели „с типично ченгеджйиски похвати“ да съберат малки истини, с които да сглобят „зловеща картина“.

Той изброи свои постижения, сред които проучванията за природен газ в Черно море, както и подписването на договор за газ без посредници.

Добрев заяви, че ще остане в историята с уважението, което е получил от хората „А вие ще се запомните като мой палач и убиец на политиката. Без съд и присъда, така както вие от комунистическата партия си знаете“, обърна се той към Елена Йончева и поясни, че първото нещо, което ще направи след напускане на парламента е да потърси правата си в съда.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че партията ще подкрепи оставката, защото, както казал премиерът, тя е морален акт.

Веселин Марешки каза, че „Воля“ няма да подкрепи оставката на Добрев, защото не той е лицето на шуробаджанащината и корупцията в страната.

Цветан Цветанов заяви, че партията му няма да позволи Добрев да напусне парламента. Той призова колегите си да гласуват по против оставката и да гласуват по съвест. Той призова същото да направят и депутатите от БСП, които му споделили, че Добрев не трябва да напуска парламента.

Депутатът от ДПС Велислава Кръстева се обърна към Цветанов като му припомни негови действия като министър на вътрешните работи.

„Никой не е забравил времето, в което вие лепяхте етикети, времето на показни акции. Така че, когато избирате този тон на Кашпировски, с който се опитвате да приспивате народното представителство, правите опасно внушение – внушението за партията държава. Припомнете си все пак, че България е европейска държава. Народът избира и не вие конструирате народното събрание, слава богу. Очевидно всички обичат Делян“, заключи тя.

Корнелия Нинова заяви, че ГЕРБ бламират Бойко Борисов. Тя се обърна към премиера, като „лидер към лидер“: „Г-н Борисов, днес на вас ще ви се случи за първи път. Днес вашите ви свалят от пиедестала, на който стоите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

9

Новак

04.10 2017 в 19:28

В такива случаи старите комунисти викаха - "тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем!' Като верни наследници и за герберастите властта не се дава. Много добре знаят, че след такъв прецедент всеки от тях ще бъде уязвим - техните роднини как са? За тези суяци това "да си направиш дрийм тийм" не е нещо нередно
Но най-голямата драма е, че това явление всички сме го приели като нормално и почти е сигурно, че който и да е с тези възможности ще го прави с чиста съвест.

17439

8

мнение от IP

04.10 2017 в 13:06

Другите ясно...ама Нинова изби рибата...мине не мине бам..някоя простотия...като това какво ни е отнела демокрацията. "На Вас, г-н Борисов Ви се случва за първи път, а мен нашите всеки ден ме плюят" :)

23293

7

Стефан

04.10 2017 в 13:02

Хи-хи! Делянчо - достоянието на Републиката:))
Парламента си къса ризата на гърдите и ридае. Баби палят свещици в черквата с последните си стотинки во славу и за здравии. Сурови мъже с каменни лица, падат на колене пред портретите Му. Детски хорове възнасят химни в прослава на Свети Делян Спасителят. Гащи и прашки сами падат от мокри фенки със забелени очи. ...
Бате Бойко бе, тоя излезе по-велик от Тебе, кво става!!!???

21061

6

рамбо

04.10 2017 в 12:40

Цялата тази пародия с подаване и неприемане на оставката е явно един зле скроен ПР сценарий за излъскване на имиджа на ГЕРБ. Даже и смехотворните срещи на партийния актив и декларациите за подкрепа на невинния като ангелче гербаджия.. Не вярвам някой да се е хванал, може би само някой с 1-2 гънки

17156

5

aviatora

04.10 2017 в 12:24

И други, знайни и не, главният кадровик на ГЕРБ е преценил, че ще са полезни за завземане на територията, а не на хората там. И днес стратегът Цветанов отстоява модела ГЕРБ с телеграми и декларации, които Партията праща, за да притисне Борисов (първия в Партията). Ако скоро ГЕРБ се разцепи, дали Борисов ще е от страната на булката?!
текст:Миролюба Бенатова

17156

4

aviatora

04.10 2017 в 12:23

Стотици декларации от низови организации на ПП ГЕРБ вчера изразиха подкрепа за Делян Д. Казвам го с ирония. Виждала съм документи от Соц-а и знам, че това е апаратният модел за създаване на обществено мнение и натиск. Едно време кампании са правени с телеграми с еднотипни текстове - или за охулване на врага, или за хвалба на "правилния". Важното е телеграмите да са много и да са от различни слоеве на обществото. Днес кото цяло тази работа я вършат троловете, активирани по различни случаи. А в партиен сюжет - организациите по места, пишат спонтанни декрарации в неделя. Твърди се, че стратегът Цветанов владее този апаратен подход и държи хората в партията. Може и да ги задвижва. Цветанов (вторият в партията) подкрепя избора и подбора си в Хасково - така беше и навремето, като одобри Ценко Чоков за кандидат от ГЕРБ, защото само той може да спечели в Галиче. И за побойника от Виноградец.

12761

3

cepcem

04.10 2017 в 11:56

Ахахах, личният интерес на продажната пасмина се оказа по-силен дори от любовта към Него.
Всички тия смешници са в същото положение - затънали в роднинско-бажанашки отношения. Признаят ли греха на Делянчо, признават и своя. Та, сега ще викат на черното бяло докато на всички ни писне и случката мине в забвение. И така до края на света, Другари...

12415

2

senester

04.10 2017 в 11:56

Каква идилия,да се просълзиш. Тези в смешното събрание се знаят кой кой е и на кой човека къде и какво краде.Направо отврат

10571

1

Hissarion

04.10 2017 в 11:47

И Чудомир и Алеко са неспособни да измислят подобна гротеска, каквато може да ни поднесе само родната реалност.