Всички обичат Нинова - ще отпадне ли точка 2 от дневния ред на червения конгрес

Юлиана Ончева 16 юни 2019 в 07:36 2896 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе днес в НДК. Дневният му ред е от три точки: доклад за резултатите от евроизборите и задачите пред партията за местния вот, Констатация за прекратяване на мандата на лидера Корнелия Нинова и стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на партията. 

Всички погледи естествено са приковани в точка 2. Ако тя отпадне при гласуването на дневния ред на заседанието -  значи  Нинова е победила вътрешната опозиция за "Добър ден". Ако остане - в зала 1 ще се говорят часове наред неприятни за БСП речи. Разделителните линии минават и през темата как ще се избира следващият лидер на партията - от конгрес или пряко от всички членове. 

След позициите на множество структури и видни фигури в ръководството на БСП в стил "Нинова, не си отивай" и кандидатиралия се вече за нов лидер Красимир Янков сценариите за протичането на конгреса са няколко. А лобитата - най-малко три. Какво искат хората около председателя е ясно - Нинова остава на поста до провеждането на пряк вътрешнопартиен избор, на който тя ще се бори за нов мандат начело на БСП. Компромисният вариант - ако тя оттегли оставката си, за временен шеф на партията да бъде избран зам.-председателят Кирил Добрев. 

Опозицията иска конгресът да констатира оставката на Нинова. Впрочем все още не е ясно дали тя изобщо е внесла оставка в писмен вид, която да бъде правена каквото и да е на конгреса, или призивите да я оттегли се базират само на устното ѝ подаване пред Националния съвет в края на май. Така че не бива да се изключва и вариантът, в който оставка изобщо няма, а Нинова е в правото си да се откаже от емоционални изказвания пред другарите си от широкото ръководство. Според неофициална информация за заседанието на конгреса, близките до лидера вече са внесли проекторешение, което предвижда форумът да възложи на НС до 3 месеца да приеме правила за провеждане на пряк избор на председател от всички членове на партията. Така Нинова ще се бетонира на пост №1, докато дойде време да се включи в новата надпревара за него. 

Опозицията в партията е твърдо против. Част от нея обаче защитава позицията временният председател на партията да не бъде от нито един от двата остро враждуващи лагера. Трябва човек, който да успокои страстите в БСП и да я доведе до успех на местните избори през октомври, твърдят те. И сочат като най-подходящи бившите кметове Дора Янкова и Костадин Паскалев, които не са от нито един от лагерите и разбират от местни избори. 

Спорове обаче има и по темата кой може и кой не може да стане и. д. социалист №1, тъй като в устава на партията съществуват празнини по този въпрос. 

Най-елегантният вариант за Корнелия Нинова остава тя да подаде оставка, а конгресът да откаже да я констатира. Гласовете "ама не може така", ще заглъхнат, а лидерката ще обяви оставането си на поста като вот на доверие. 

Единственият риск при това положение са заканите на част от опозицията да атакува в съда решението на конгреса и да блокира действията на партийното ръководство. 

Историческа справка: СДС при смяната на Пламен Юруков и Мартин Димитров и проблемите с регистрацията на сините за изборите през 2009 г.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови