Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Всички погребални действия ще се контролират с общински наредби

OFFNews 01 юли 2020 в 13:41 2181 0

Снимка Сергей Антонов

Катафалки излязоха на протест пред парламента през март, заради закона, който днес беше приет.

Погребения, кремации, поставяне на надгробни плочи и всякакъв вид погребални дейности ще се извършват с наредби на общинските съвети. Това реши парламентът, като промени Закона за устройство на територията (ЗУТ). В наредбите трябва да се определят изискванията към траурните агенции и фирмите, които се занимават с погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги. Целта е да се прекъснат злоупотреби и нарушения, както и да се намалят кражбите и вандализма по гробовете.

Манол Генов от БСП поиска отпадане на точката още в началото на заседанието. „Това ще създаде изключително големи трудности на компании, които се занимават с този бизнес. Това ще е едно красноречиво пиронче за лобизъм в българското законодателство“, каза Генов. Съпартиецът му Никола Динков каза, че траурната дейност е разпокъсана и нерегламентирана и се нуждае от отделен закон.

Един от вносителите на закона - Юлиан Ангелов от ВМРО се съгласи, че трябва специален закон и добави, че такъв се пише, доколкото му е известно, но трябвали спешни действия. Той мотивира предложението си с отмяната на наредбата за траурната дейност на Столична община от съда в чиито мотиви пише, че няма законов текст, който да разрешава това.

„Това безредие, което се случва в гробищните паркове, не е морално и към опечалените и починалите. Целта ни е общините да могат да се позоват на законов текст и да направят регулация, за да може наистина гробищните паркове да са места, където хората да почиват в покой, а не да се вихри всякакви нерегламентирани дейности и неморално поведение към опечалените“, каза Ангелов.

"Този законопроект на ВМРО направи така, че катафалките наобиколиха НС. За първи път, никога не се беше случвало и си отидоха и може би пак ще дойдат", припомни депутатът от "Атака" Павел Шопов. Той заяви, че приемането на закона е жест на ГЕРБ към коалиционните партньори. В началото на март погребалните агенции излязоха на протест в София срещу закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!