За да има стабилност, ГЕРБ и ДПС дружно опростиха милионите дългове на мюфтийството

OFFNews | 08 март 2019 в 11:27 | 3247 |4

Парламентът прие на първо четене законови промени, с които регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях.

На практика тази промяна е в изгода единствено на Главното мюфтийство, тъй като другите религии почти нямат данъчни задължения.

"За" гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС, "Обединени патриоти" бяха "против", а повечето депутати от "Воля" се въздържаха.

БСП напусна парламента и не участва в заседанието и днес. По-рано тази сутрин лидерът на Столетницата Корнелия Нинова обясни, че така става ясно, че ГЕРБ всъщност управлява заедно с ДПС.

"Обединените патриоти" поискаха промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат приемани, тъй като се създава прецедент.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов въпросните 8 млн. лв. дългове на мюфтийството били напълно по възможностите на ДПС и кръговете им от фирми.

Той припомни хонорара от 1,5 милиона лева за почетния председател на движението Ахмед Доган, взет за "Цанков камък" и скорошната му инвестиция в ТЕЦ "Варна".

"Те пари имат, но трябва да бъде показано на Народното събрание и на всички, че ДПС командва парада", каза Симеонов.

А зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в характерен собствен стил призова за... стабилност.

Той обясни, че е вносител и подкрепя законопроекта по собствена съвест, а не заради някакво условие, наложено от ДПС. Според него не трябвало и да се допускат заигравки с етническия мир.

"Да дадем стабилност на държавата и вероизповеданията. Да не влизаме в крайности", каза още Цветанов от парламентарната трибуна.

Препоръчани материали
рамбо

Рейтинг : 10038

08.03 2019 в 20:41 4
+ 10
- 0
На това му се вика надупване...За да има стабилност, както се изразява Цвък
мгергов

Рейтинг : 1392

08.03 2019 в 15:37 3
+ 1
- 0
Глупостите на тези край нямат.
Тиксо

Рейтинг : -1700

08.03 2019 в 12:25 2
+ 2
- 0
Ами тогава да опростят всички потребителски кредити.
bobacko

Рейтинг : 1405

08.03 2019 в 12:22 1
+ 4
- 0
Конституция на Република България
чл.6 (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или ПРИВИЛЕГИИ,ОСНОВАНИ НА раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, РЕЛИГИЯ, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
чл. 13 (2) Религиозните институции са ОТДЕЛНИ от ДЪРЖАВАТА.
Привилегирована религия - мюсюлманската.

Задълженията на същата религия се опрощават от държавата(т.е. плащат се от всички останали).
НЕМА (ТАКАВА) ДЪРЖАВА