За първи път в България: Номинираха чужденец за български евродепутат

OFFNews 23 февруари 2019 в 14:57 6222 0

Европейска партия Волт стана първата в България, която представи листата си за европейските избори през май.

Начело е лидерът на формацията Настимир Ананиев, като сред лицата се забелязва и първият чужденец кандидат за евродепутатско място от България. Става въпрос за холандеца Дани Ван Сантен, който от 3 години живее и работи в София.

Той ще сключи брак с българската си приятелка Поли ден преди европейските избори. Ван Сантен заяви, че иска да изравни жизненият стандарт в България с този в Холандия и определи като свои приоритети прозрачното харчене на средства за инфраструктурни проекти и развитието на микро и семейния бизнес.

От политическия съвет на партията също така подчертаха, че в стремежа си към баланс в листата. Те номинират 8 мъже и 8 жени. Сред тях са правните експерти Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев, както и експертът по вътрешен пазар и икономика Златимира Цолова, която има дългогодишен опит в Европейската комисия и Европейския парламент. Сред останалите кандидати се нареждат предприемачи, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер. 

Според Ананиев Волт не е "просто нова партия", а е основана като алтернатива за хората, които виждат бъдещето на България в ЕС. Той заяви, че от партията ще се постараят България да бъде чута на европейската сцена.

"Волт ще има евродепутати - това трябва да се разбере от всички. Единствено ще зависи от всички нас, дали ще има български представител към тези евродепутати", допълни Ананиев, визирайки факта, че Волт е първата паневропейска партия, която има структури в почти цяла Европа. 

Като свои главни приоритети, от Волт определят:

- Европейско здравеопазване чрез въвеждане на електронна здравна карта и увеличаване средставата за здравеопазване до 6,9% от БВП

- Гарантиране на европейски доходи чрез възстановяване на икономически изостаналите райони и насърчаване на иновациите във всички области

- Силен микро и семеен бизнес чрез повишаване на прага за задължитена регистрация по ДДС и намаляване на административната тежест

Партията е сравнително нова - тя бе основана през 2018 г., като главните ѝ привърженици са студенти и млади работещи хора. Средната възраст в партията е 34 години, като нейната насоченост е изключително проевропейска, а 70% от членовете никога не са се занимавали с политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !