За пръв път в историята ЕНП и социалистите губят мнозинство. Либерали, зелени и популисти с още власт в ЕП 2019-2024

OFFNews 27 май 2019 в 08:43 5355 1

Европейската народна партия (ЕНП) остава първа политическа сила в бъдещия Европейски парламент с мандат 2019-2024 година, но губи позиции и взема по-малко места спрямо сегашния им брой в ЕП. Същото се случва с вторите - Алианс на социалистите и демократите в Европа. За първи път в историята на Европарламента двете големи политически семейства губят мнозинството си в Европарламента. Те имат съответно 180 и 152-ма депутати в 751-членния парламент, сочат предварителните резултати, публикувани на сайта на ЕП. 

Трета е Групата на алианса на либералите и демократите в Европа със 105 депутати, четвърти са Зелените с 67 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 61 евродепутати.

Двете антиевропейски и популистки групи печелят повече места в Европарламента. Групата "Европа на нациите и свободите" получава 57 евродепутати, "Европа на свободата и пряката демокрация" също ще имат повече места (54) благодарение на победата на партията на Марин Льо Пен във Франция и на Матео Салвини в Италия.

ЕНП губи 37 места, социалдемократите - 35.

Либералите от АЛДЕ с техните 105 места печелят с 37 повече благодарение на партията на Макрон.

Зелените увеличават местата си с 15.

Коментари

"Отсега нататък тези, които искат силен ЕС, трябва да обединят силите си - коментира резултатите Манфред Вебер - кандидат за председател на ЕК на ЕНП, цитиран от БНТ. - Затова и моята покана e към социалистите, либералите и зелените, защото зелените също са победителите от днес и затова те са възможни партньори. Мисля, че трябва да обединим усилията си в следващите пет години."

"Единствените, с които не бихме направили коалиция са крайнодесните партии - заяви Франс Тимерманс, кандидат за председател на ЕК на ПЕС. - Ние не споделяме еднакви виждания за Европа, за това какво е хуманно, какво е хуманизъм. Но бих работил с всички други партии, които споделят нашите виждания за прогресивна Европа и искат да вървят напред."

"Искаме мерки срещу климатичните промени, за социална справедливост и демокрация. Тези три теми ще бъдат на масата за преговори и ще изискваме и ще бъдем много ясни, че който и е да председател на ЕК трябва работи по тези въпроси и трябва да има промяна", заяви Бас Ейкхаут - кандидат за председател на ЕК от Зелените.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

27.05 2019 в 09:59

"Десните" искат коалиция с който и да е, само да си запазят топлите местенца в Брюксел. Ето това е принципна позиция!

Разликите между "десни" и "леви" в евро-парламента са в нюансите. 50 отенъка на Глобализъм.