За правителството Луковмарш е срамно събитие

OFFNews 14 февруари 2018 в 11:37 5020 2

За правителството Луковмарш е срамно събитие

Тревожно и срамно събитие. Така правителството определя провеждането на Луковмарш, което традиционно се провежда в столицата всяка година. 

Позицията беше изразена от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев по повод позиция на БСП относно планираното за събота провеждане на Луковмарш. От левицата поискаха от ГЕРБ да се разграничат от събитието.

"Искрено вярвам, че в събота няма да станем свидетели на едно събитие, което да постави срамно петно", коментира Георгиев, който заяви, че прави изявление си в качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма и във връзка. Той определи марша като „едно тревожно и в голяма степен срамно събитие, което се задава“.

„През 1943 година България устоява на нацисткия натиск и не предава в концентрационните лагери на смъртта своите братя и сестри евреи. 50 години българският народ успешно устоява и на репресиите, натиска и терора на комунистите. Не вярвам, че днес българският народ би се подал на подобна провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина, са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история“, коментира Георгиев, цитиран от "Фокус", като уточни, че поставя знак за равенство между всички онези тоталитарни диктатури, които са подлагали на репресия и гонения свободния дух и възможността човек да живее според желанията си.

„Много бих се радвал, ако този марш на омразата и на показването на една страна, която е абсолютно неприсъща на България и на българите, да не се проведе. Особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация и международен имидж и да ни отклони от пътя на европейско развитие, по който така успешно се движим толкова години“, заяви Георгиев.

Той се обърна към всички политически партии и политически представили с призив да не спекулират с темата и да не се опитват, по какъвто и да е начин, за съмнителни и временни изгода и дивиденти, да използват този повод и той да дава възможност, опитвайки се да порицаем един тоталитарен човек или режим, да оправдаваме друг.

„Защото всички те са коствали човешки животи, всички те са поставили страната в едно срамно положение, от което тя винаги е успявала да избяга и да покаже, че това не е нейната същност“, каза още зам.-министърът.

По-рано днес от парламентарната група на ГЕРБ оспориха с декларация разпространената от БСП позиция, с която се призовава премиерът Бойко Борисов да се разграничи от провеждането на "Луковмарш". Социалистите окачествиха проявата като проблем на правителството.

Премиерът Борисов и ГЕРБ никога и по никакъв начин не са се солидализирали с "Луковмарш", за да се разграничават от него. Нещо повече - оценяваме тази проява като възможност за изява на привърженици на антидемократичната националсоциалистическа идеология и следователно се противопоставяме остро на подобен тип събития, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови