За президента темата с освобождаването на главсека на МВР е изчерпана

OFFNews 17 септември 2018 в 12:14 43665 0

За президента темата с освобождаването на главсека на МВР е изчерпана

Темата за указа за освобождаването на главния секретар на МВР е изчерпана. Така президентът Румен Радев коментира номинацията на Младен Маринов за министър на вътрешните работи и неподписването на указа за освобождаването му.

Единственият ми ангажимент към гл. секретар Младен Маринов е за неговото освобождаване, заяви Радев.

Той обясни, че е разговарял със секретаря си по правни въпроси, който му разяснил правния аспект на случая.

"Вчера секретарят по правни въпроси проф. Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Мисля, че темата е изчерпана. Ние на най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата", допълни той.

"След всички проблеми и провали в МВР, премиерът преценява дали това е най-лесният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността", каза още президентът Радев.

По-рано днес лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и "Атака" Цветан Цветанов и Волен Сидеров казаха, че искат среща с президента, на която да си изяснят аргументите. Според тях съгласувателна процедура преди подписването на президентския указ не се изисква, тъй като Маринов е посочил като мотиви за напускане лични причини. 

Отказът на президента да подпише указа може отново да блокира гласуването на оставките, което е планирано като първа точка в дневния ред на парламента в четвъртък.

Малко по-късно през деня пред Съдебната палата в София ще се проведе митинг в подкрепа на свободата на словото. При акция на МВР, координирана лично от главния секретар на ведомството, бяха арестувани журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови