Забраната за запори на банкови сметки за физически лица ще важи до 13 юли

Правосъдният министър бил в дълг на ЧСИ и адвокатите, но ще се поправи

OFFNews 12 май 2020 в 19:56 8203 1

Парламентът прие редица промени в няколко закона, регламентиращи мерките след отмяната на извънредното положение. Окончателно бяха гласувани измененията в Закона за здравето, с които се въвеждат правилата за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Така вече ще се нарича извънредното положение. Приети бяха и поправки в закона за извънредното положение.

Предвидено е всички изменения да влязат в сила от 14 май 2020 г., а за сроковете по делата, които бяха спрени и трябва да започнат след 13 май, когато свършва извънредното положение, ще има толеранс от 7 дни след обнародването на промените в Държавен вестник.

До 13 юли ще важи забраната за налагане на запори на банкови сметки на физически лица, както и върху пенсии и заплати.

Депутатите гласуваха, че след края на извънредното положение ще може да се извършват публични продани и въводи във владение срещу юридически лица. 

„Мисля, че това са най-важните разпоредби за защита на длъжниците и мисля, че са справедливи“, коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Той възрази на предложението на БСП защитата да бъде запазена в пълен обем – т.е. и по отношение на банковите кредити с обяснението, че изрядните длъжници вече могат да се възползват от мораториума на банките.

Кирилов остава длъжник на ЧСИ и адвокатите, призна той. „Смятам, че с тези три норми (чл. 5, ал. 1 и 2 и чл. 6 от закона за извънредното положение) постигнахме защита на длъжниците и по време на извънредното положение, и през следващите два месеца. Знаете ли кои останаха незащитени – ЧСИ и адвокатите. Да, спрямо тези две правни съсловия останахме длъжници. Включително и аз, като пряко ангажиран с взаимодействието с ЧСИ и нотариуси. Смятам обаче, че и законодателят, и изпълнителната власт ще намерим справедлив способ и форма за по-дълъг период да предприемем компенсационни мерки и спрямо тези съсловия“, каза министърът на правосъдието.

Още два месеца ще продължат да действат всички нови възможности за работодателите, които бяха въведени във връзка с извънредното положение, като тези, които бяха регламентирани в Кодекса на труда, ще важат и при обявена извънредна епидемична обстановка. Освен това през 2020 г. 60 дни неплатен отпуск ще се признават за осигурителен и трудов стаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови