Захариева: Изказването на турския външен министър е неприемливо

OFFNews 29 март 2019 в 13:04 3111 2

Екатерина Захариева

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева определи изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу като крайно неприемливо.

Пред журналисти в Минстерския съвет българският външен министът заяви, че е готова да бъде изслушана в Народното събрание по темата и няма притеснение да отговори на всички въпроси.

Днес следобед в Министерството на външните работи Захариева ще има среща с турския посланик в България.

В своя реч външният министър на Турция заяви, че Анкара се е намесила по повод последните поправки на Закона за вероизповеданията. Българското министерство на външните работи отхвърли твърденията и подчерта, че промените са гаранция за равнопоставеност на всички регистрирани деноминации у нас.

Последните промени в закона, които бяха окончателно приети от Народното събрание вчера, предвиждат разсрочването на натрупаните до края на 2018 г. задължения на всички вероизповедания с 10 години. На практика обаче тази промяна е в полза само на Главното мюфтийство, тъй като другите религии почти нямат данъчни задължения, а неговите възлизат на малко над 8 млн. лв. На първо четене, по предложение на Цветан Цветанов от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС, законът предвиждаше цялостното опрощаване на дълговете, но след остра реакция от страна на обществото, те се отказаха от този вариант.

Захариева отбеляза, че е учудена и крайно недоволна от изказването на турския външен министър, което по думите  не помага на приятелските отношения, които имаме със страната. И се надявам да продължим да имаме с Турция, допълни тя, цитирана от БТА.

Екатерина Захариева посочи, че при нея като външен министър са идвали и от католическата религия, те също са изказвали несъгласие със Закона за вероизповеданията. Българската православна църква също имаше несъгласие, допълни тя и каза, че сме независима държава и българският парламент решава какво да приеме.

Тя отбеляза, че е имала телефонен разговор с външния министър на Турция по негово искане. Чавушоглу е изразил притеснение, че Законът за вероизповеданията, който от година и половина се обсъжда в парламента, е насочен срещу мюсюлманската религия, а Захариева го опровергала. "Казах му, че законът не е насочен срещу нито една религия и е право на българския парламент да се погрижи за това да финансира всички религии в България, така че да се чувстват равни", допълни вицепремиерът.

По думите ѝ България също е търсила контакти за закони - например с Украйна за изучаването на майчиния език, като търсенето на контакти за закони, които потенциално могат да нарушат права на малцинства, не означава намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6102

2

Стърголета

29.03 2019 в 16:14

Изказването било непремлово и въпроса е решен. Ама и тази е един министър на външните НЕработи

10571

1

Hissarion

29.03 2019 в 14:25

Ето на кой е звъннал Чаушолу да се разпореди.