Захариева иска българските студенти в Русия да имат право на работа

OFFNews 22 октомври 2019 в 09:54 2004 0

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пледира българските студенти в Русия скоро да получат право на почасова работа и стаж, за да могат да се подпомогнат финансово, съобщиха от МВнР.

„Надявам се, че обещанието, което неотдавна пое руската страна – говорихме за това и с министър Лавров, студентите да имат право на почасова работа и стажове, да се случи възможно най-скоро. Информирани сме, че руската страна има предложение за изменение на съответния закон", заяви Екатерина Захариева на среща с българската общност в Москва, организирана в посолството ни.

Около 600 български аспиранти и студенти се обучават в Русия, повечето от които в Москва. Те са обединени в две организации – Организация на българските студенти в Русия БРАВО и Съвет на българските аспиранти в Русия.

На срещата Екатерина Захариева подкрепи идеята на българския студент в руския Висш институт за международни отношения МГИМО Илиян Сарандалиев, който е и председател на БРАВО, в България периодично да бъде организирана среща на дружества на българските студенти от чужбина.

Външният ни министър разказа пред българската общност за преговорите си, проведени с руския си колега Сергей Лавров. Тя изрази задоволство от решаването на въпроса с регистрацията на дипломатическия имот на българското посолство в Москва, за чието безвъзмездно и безсрочно ползване получи документ от Сергей Лавров. Екатерина Захариева подчерта, че вече са решени по-голяма част от имотните въпроси на Русия в България, като са останали два-три отделни имота, за които руската страна има въпроси.

„Има например имот в Панчарево, където се води съдебен спор на дружество на руски граждани в България с Руската федерация. Убедена съм, че нашият съд ще реши този въпрос в най-скоро време", заяви външният ни министър.

Захариева увери сънародниците ни, че винаги може да разчитат на пълна подкрепа и съдействие от страна на посолството ни и МВнР. Тя обяви, че на предстоящи консултации между министерствата на външните работи на България и Русия ще бъдат обсъдени и консулски въпроси. На тях българската страна ще постави и въпроса за облекчения в издаването и получаването на руски визи за български граждани, включително за българи, които работят в международни организации на територията на Русия - като научния ядрен център в Дубна.

Екатерина Захариева честити юбилея на българското училище в Москва, което тази година навършва 45 години. „Работата, която вършите тук, е голяма мисия и голяма отговорност за запазване на връзката с България", каза тя и допълни, че всяка година българската държава увеличава средствата за издържането на българските училища зад граница.

Екатерина Захариева беше посрещната от деца от българския танцов ансамбъл в Москва, в който участват деца на българи, живеещи и работещи в руската столица. В срещата участваха представители на българския бизнес, български студенти и аспиранти, културни дейци, научни работници, общественици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови