Захариева призова Дачич да се извини след нападките му към Борисов за Косово

OFFNews 07 юли 2019 в 12:17 2758 0

Снимка mfa.bg

Не би било лошо сръбският външен министър Ивица Дачич да се извини за думите си, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди началото на Националното събрание на ГЕРБ. 

Изказването на Захариева е провокирано от следната реплика на Дачич: "Бойко, нека ти кажа нещо – позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава. Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел. Това е безобразие."

Извинението е личен акт. Дали ще се случи - трябва самият външен министър да реши, коментира днес Захариева.

Емоционално и непремерено изказване. Мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна, заяви още българският вицепремиер и министър на външните работи.

Тя е на мнение, че не бива така да се говори за съседна приятелска държава, още по-малко от министър към премиер, и още повече, когато изказването на министър-председателя е било изключително политически и юридически коректно.

От българското МВнР вчера припомниха, че по време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

ЕС и международни организации не признават държави, държави се признават от държави, каза още днес преди началото на Националното събрание на ГЕРБ Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че именно България най-силно подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани и се надява отношенията ни със Сърбия да не се влошат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови