Захариева за обясненията на Анкара по думите на Чавушоглу: Това е странен начин за извинение

OFFNews 03 април 2019 в 20:25 2088 0

„Предполагам, че това е някакъв странен начин на извинение“. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по повод обясненията на Анкара по повод изявлението на турския външен министър за намеса в поправките в българския закон за изповеданията. 

Мевлют Чавушоглу направи изявлението три дни преди местните избори в Турция на среща с дружествата на български изселници в град Текирдаг. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи, и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви тогава Чавушоглу. 

Той коментира и проблема с натрупаните от Главното мюфтийство дългове, като посочи, че „сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти“ и в опит да се намери решение, той отново се свързал със София, без да уточни с кого е разговарял.

След като думите на Чавушоглу бяха разпространени, говорителят на турското външно министерство Хами Аксой опита да обясни ситуацията, като обвини превода за проблема. 

„Неотдавнашна реч, в която министърът на външните работи се позова на предишен разговор с българския външен министър относно промените в Закона за вероизповеданията в България и международните норми, е неправилно и погрешно преведена, интерпретирана и изкривена в българската преса“, каза той и обвини „някои злонамерени кръгове", които по думите му са избрали този начин, "за да навредят на турско-българското приятелство“.

„Всъщност това, което разбрах, е, че министърът не е имал това в предвид. Сами разбирате, че ние, за да реагираме, сме прочели много внимателно точно какво е казано. Не може да си позволи едно външно министерство да реагира само по медийни публикации… Позитивното в това е, че има позиция, че не е имал това в предвид очевидно“, коментира Захариева, цитирана от БНР.

Външният министър е на посещение в САЩ за участие в срещата на външните министри на страните членки на НАТО.

Една от основните теми на разговори между външните министри ще е пакет от мерки за Черно море, чиято цел е безопасното преминаване на кораби на Украйна. Захариева заяви, че все още е рано да се говори за подробности по темата.

„Сигурността в Черно море е обект на обсъждане на всяка среща на външните министри и на министрите на отбраната, на държавни и правителствени ръководители на НАТО. Така че това ще бъде една от темите на обсъжданията и тук“, каза тя.

Преди срещата Захариева посочи още, че акцент в двустранните ѝ срещи в американския Сенат ще бъде отпадането на визите за български граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови